Над 60 участници в литературния конкурс "Евреи и българи - два народа, една родина, една любов"

Над 60 участници в литературния конкурс "Евреи и българи - два народа, една родина, една любов" | StandartNews.com

В творческата надпревара се включиха ученици от цялата страна

Изключителен интерес към литературния конкурс на тема: „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов" проявиха младежи и девойки от цялата страна. Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф" обяви конкурса на 15 септември и за кратко време в него се включиха над 60 ученици от над 28 населени места в страната, между които София, Пловдив, Русе, Монтана, Бургас, Разград, Димитровград, Габрово, Горна Оряховица, Тервел, Априлци, селата Николаевка и Плетена, Петрич, Гоце Делчев и много други. Младите още веднъж доказаха, че нищо не е забравено и, че не се плашат от пътуване назад във времето и съпреживяване на най-трагични моменти от българската история.

Това е вторият ученически конкурс, който Център „Алеф" организира, за да стимулира интереса на младежите към съдбоносни за страната ни моменти от миналото и да ги накара да направят изводи за настоящето. През 2013 г. няколко десетки ученици се включиха в конкурса на тема „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена".

През тази година участниците в конкурса са значително повече, разширена е и неговата „география". В инициативата за популяризирането на конкурса сред гимназистите се включиха медии и много от инспекторатите на МОН в страната.
„Не поставихме почти никакви ограничения пред участниците. Те можеха да се включат в надпреварата с есе, разказ, съчинение или студия, за да опишат участието на евреите в редиците на българската армия, тяхната саможертва и патриотизъм през Освободителната, Балканската и Първата световна война. Изисквахме единствено творбите им да съдържат примери за прояви на доблест и приятелство, които илюстрират човешките връзки между двата народа и по-късно се превръщат в причината за извършването на един от най-героичните актове на българския народ – спасяването на евреите от депортация", каза Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф".

Специално за конкурса в сайта си http://alef-bg.org „Алеф" създаде първата по рода си електронна библиотека с многобройни материали, свързани с участието на евреите във войните на България. Това даде възможност на децата да се докоснат до автентични документи и да научат малко известни факти, които да им помогнат при изграждането на творбите.
Предстои трудната задача ученическите изследвания да бъдат оценени от журито. В неговия състав са Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести", Румен Леонидов - поет и издател, Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.

Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония в края на еврейския празник Ханука и в навечерието на християнската Коледа. Тогава ще бъдат връчени и наградите. Авторът на творбата, класирала се на първо място, ще получи парична премия от 250 лв., на второ място – 200 лв., а на трето място – 150 лв. За всички отличили се участници организаторите са предвидили многобройни поощрителни материални награди, книги и други изненади. Най-интересната разработка ще бъде публикувана във водещи български медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай