Морски офицер не сменя Варна с Лондон

Вицеадмирал Пламен Манушев плака за подводницата "Слава", но опази моряците

Морски офицер не сменя Варна с Лондон | StandartNews.com

Да накараш морски офицер да се захване с политика е трудно, но не е непостижимо. А ГЕРБ направо удари джакпота с вицеадмирал Пламен Манушев, който влезе в листата на Варна от гражданската квота. "Дойдох от един оазис на чест, достойнство и почтеност. Такава поляризация и омраза на партии и хора е имало сигурно след 9 септември, а оттогава са минали половин век тоталитаризъм и още 23 години демокрация", казва с болка вицеадмиралът.

Пламен Манушев има в строя 40 години и 51 дни, започвайки като курсант в морската Алма матер, минавайки през всички нива на военната кариера, за да стигне до зам.-началник на отбраната.

Докато беше командващ на бойния флот, трябваше да вземе и едно от най-трудните решения - раздялата с последната подводница "Слава". Никога не сме плакали повече, както на изпращането й, връща лентата назад Манушев. Но веднага отсича, че животът на 64-те мъже от екипажа за него е бил по-важен. След като навършва години за пенсия, правителството на Бойко Борисов му предлага да заеме поста зам.-областен управител на Варна. В морската столица привидното затишие предвещаваше вече наближаващата буря и последвалите протести, а и ГЕРБ започна неизбежните си партийни ремонти начело с областния лидер Иван Портних. Тази партия възвърна доверието на Европа, европейските институции на НАТО, аз съм свидетел на отношението на всички тези наши съюзници, на нашите партньори и на изключителното им уважение към нашата страна, защото съм участник в много от процесите, бях тогава съпредседател на Българо-американската комисия за сътрудничество в областта на отбраната. Така Манушев обяснява кратко и по военному мотива си да се съгласи да работи за управляващите. И за любимия си град, в който живее повече от 40 г.

Морският вълк е роден в Добруджа, при това в сърцето й, където навремето е учителствал Йордан Йовков и е открил своите уникални прототипи на герои за разказите си от вечната класика. В семейството са петима братя и една сестра. "Един военен вкъщи стига, ще учиш за инженер", настоявала майката, за да отреже мераците му да стане моряк, тъй като най-големият й син вече е завършил Военното артилерийско училище в Шумен. Пламен Манушев подал обаче документите си в Морското училище и излъгал, че в МЕИ изпуснал срока за това.

"Един ден да не видя морето и ми липсва. Велико нещо е морето! Цивилизациите са възникнали край моретата", казва вицеадмиралът. Затова и каузата му в политиката е Варна да заеме полагащото й се място в държавата, не само с клишираното определение "морска столица". Вицеадмиралът мечтае да види любимия си град като основен център на морския бизнес, морската индустрия и морската наука. "С икономии няма да излезем от кризата, с икономика ще излезем", казва Манушев. И признава, че не му е харесала политиката на Симеон Дянков за стягане на коланите.

Вицеадмиралът е бил две години военен аташе в Англия. Преждевременно напуснал Острова, защото му предложили да поеме поста командващ на ВМС. Тогава приятелите му го взели за луд. По-приятно ми е да бъда дори сред най-дивите полета на Добруджа, отколкото в Лондон. Като град не е толкова лош, макар че прилича на казарма в сравнение с Париж. Но не мога да приема некоректното отношение към българи и румънци, казва вицеадмиралът. В Англия живее голямата му дъщеря, която въпреки двете си магистратури от Париж трудно си намерила работа само защото е българка. Пламен Манушев е баща на две щерки и щастлив дядо на 4-годишния Самуил, на когото напълно се отдава във всяко свободно време. Разпуска и с лов и риболов. Хвърля въдица с приятели във Варненския залив и в морето край местността "Паша дере".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай