07:30 ч.

11.05.12

2 мин.

3018

0

0

НАСА копира храм от наше село

от Анна Георгиева |

НАСА копира храм от наше село

Телескопът Хъбъл като кладенеца в село Гърло

Снимка: Анна Георгиева

Перник. Уникален храм обсерватория крие брезнишкото село Гърло. Той е от ХIV-ХIII век пр. Хр. и е най-древният култов каменен градеж у нас. Всъщност храмът е в кладенец, а кладенецът е бил използван в древността като обсерватория. Все още не е проучен напълно.


Миналата година група от астроархеолози, геофизици и учени от БАН от още няколко области направиха опис на брезнишкото бижу, за да се допълни експертното становище за разгадаване на тайната му. Мегалитният обект е от световно значение, но се руши от иманяри. Малцина туристи го знаят и посещават, но търсачите на съкровища вече са нанесли непоправими щети.Кладенецът с обсерваторията е открит в началото на 70-те години на миналия век от археоложката Димитрина Митова-Джонова. Той е от късната бронзова епоха и е сравняван с културата на нурагите в Сардиния. Подобен храм има и там, но се смята, че е от IХ век пр. Хр.


Според учените куполът на храма, под който се е влизало, е бил отворен и при пълнолуние са се наблюдавали звездите в небето. Има и предположения, че при слънчево затъмнение е можело да се гледат небесните светила. В кладенеца се слиза по стъпала, които водят до малка кръгла зала със свод. Смята се, че това е храм на шумерския бог Енки - бог на подземните сладки води. Кладенецът се намира върху селище от къснобронзовата епоха. Проучването му в бъдеще ще даде много интересни детайли и информация, категорични са в експертното си становище археолозите.


В района на кладенеца има желязна руда и фосили и каменните стени пищят, което го прави атрактивен за иманярите. Храм-кладенецът се намира между два други исторически паметника и това предполага, че при бъдещото им проучване ще може да се направи архитектурен и археологически резерват. В близост до храм-кладенеца има късноримска и вероятно елинистична крепост, а в подножието - римски лагер.


Съществуват догадки, че храм-кладенецът е телескоп за наблюдаване на конкретна звезда или съзвездие от древните жреци - астрономи. Има научни твърдения, че космическият рефлекторен телескоп Хъбъл, който е изведен в орбита около Земята от НАСА и повече от 10 години изпраща научна информация на астрономите, в основата си работи на същия принцип като кладенеца от Гърло.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент