Банките отпускат юздите на хотели

Заради кризата са съгласни да връщат само лихвите, разсрочват заемите

Банките отпускат юздите на хотели | StandartNews.com

Банките спряха да притискат хотелиерите и да продават туристически обекти с частни съдия-изпълнители, защото видяха, че нямат полза от това. Вече повечето колеги са се договорили с финансовите институции да разсрочат кредитите си или да плащат само лихвите, но не и вноските по главницата.

Това обяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. "Банките нямат полза от това, да ни вземат хотелите, защото няма пазар за продажбата им. Финансовите институции нямат сметка и да остават във владение на хотелите и да ги менажират, защото това им носи повече разходи, отколкото приходи", обясни шефът на хотелиерите.

"Затова банките ни влизат в положението и предпочитат да изчакат да се съвземем и тогава да им върнем основните суми, които сме взели. Тази година браншът отбеляза ръст, защото имахме много легла и успяхме да отговорим на интереса. Така туризмът се оказа основният двигател за икономиката", каза Рагин. От две години хотелите не са вдигали цените, въпреки че консумативите поскъпват. Хотелите се пълнят с примамливите оферти и многото бонуси. Спестяванията на българите и гърците са милиарди и ако решат да похарчат някой лев за почивка - ние предлагаме най-добрите условия, каза Рагин. Затова и се надяваме зимният сезон да не е по-лош от миналата година и дори да има лек ръст в броя на гостите и приходите, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай