1 млн. лв. гаранция за право да се обработват отпадъци

1 млн. лв. гаранция за право да се обработват отпадъци | StandartNews.com

София. 1 милион лева банкова гаранция ще трябва да внесат организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки, от стари автомобили и електронна и електрическа скрап, за да получат разрешително за дейността си.

Половин милион лева е гаранцията за оползотворяване на отработени масла и 100 000 лева, за да събират и рециклират стари гуми, батерии и акумулатори.

Това решиха депутатите от комисията по околна среда и води на второ четене на Закона за управление на отпадъците. Банковата гаранция се издава в полза на министъра на околната среда и водите и тя се усвоява в пълен размер, ако се отнеме разрешителното на организацията заради нарушение на закона.

Ако екоорганизацията не е изпълнила задълженията си за обхващане на определен брой население в системите за разделно събиране, повторна употреба, рециклиране или оползотворяване, се усвоява част от гаранцията, пропорционална на неизпълнението на целта. За да получат разрешително, организациите трябва да имат най-малко 10 договора с общини и да обхванат население от 500 000 души поне със системите за разделно събиране и оползотворяване.

Очаква се изискването за банкови гаранции да отсее малките организации, които така и не изпълняват своите цели, слагат малко цветни кофи и не рециклират изискваните проценти. Депутатите решиха също да се забрани вносът на отпадъци за изгаряне за енергия в България в количества, надвишаващи половината на капацитета на инсталацията за изгаряне.

По предложение на министъра на околната среда Министерският съвет ще може да ограничи допълнително вноса на тези отпадъци. Не бе прието предложението на синия депутат Лъчезар Тошев да се забрани напълно вносът на отпадъци за изгаряне. Според него при изгарянето на отпадъци под температура 800 градуса се отделят много вредните и отровни диоксини и флорани, които увреждат плода на бременните жени.

В България отпадъци за енергия в момента се изгарят в циментовите заводи като те имат пречиствателни инсталации на изхвърлените газове, каза зам.-министър Евдокия Манева. България преговаря с Швейцария да изгори в нейни инсталации 6000 тона опасни, излезли от употреба, пестициди. При кризата с боклука в Италия преди известно време Германия й помогна и изгори нейния боклук в свои инсталации.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай