Уикенд по пътя на римляните

Уикенд по пътя на римляните | StandartNews.com

Ако се интересувате от древна история, все още малко известно етнографско наследство, от непокътната дива природа, то решението е едно - уикенд в Северозапада. Маршрутът впечатлява с красиви гледки, срещи с произведения на изящното изкуство от минали епохи, и разбира се - с гостоприемството на днешните обитатели на тази земя. Само на това място може да изпитате и удоволствието от ястията на торлашката кухня. Постни, леки и здравословни, те допълват изживяването по тази още непозната и затова наричана дива част на България.

"Уикенд в Северозапада" се нарича туристическият маршрут, който управата на Монтана създава заедно с партньори от още три общини - Чипровци, Чупрене и Ружинци. Природни красоти обединяват и четирите места, а всяко има своя неповторима история, традиции и бит.

Пътешествието из "дивия Северозапад" започва от Монтана, защото градът е най-близо до София - само на 110 км. Гостите най-напред се качват на хълма Калето, където се издига римската крепост "Монтанезиум". Строена е през първия век от новата ера, за да пази важните за империята пътища от Дунав към Рим през прохода Петрохан. По него те превозвали злато, добито от пясъците на местните реки и от рудниците в планината при Чипровци. Разрушават я азарите, готите и славяните през шестия век. От миналата година крепостните стени са възстановени във вида, в който ги оставят нашествениците след разрушенията. Те са повдигнати от основите си дотолкова, че да дават представа за портите, кулите, казармените и жилищните помещения, за базиликата на крепостта. Посетителите се дивят на историята на цитаделата. От каменни плочи са станали известни имената на управители и войни, дори на лекаря на легиона Аурелио, който помагал и на населението извън крепостта.

През 161 година император Марк Аврелий дал градски статут на селището с прилежащи земи от Балкана до Дунав. Знатна римлянка идвала да се черкува в тукашната базилика. За празничните трапези в Рим оттук било доставяно едро жито, вино и животни. До края на XIX век крепостта е била по-добре запазена. Но с обявяването на новото славянско селище Кутловица за град местните започнали да вадят камъка от стените на крепостта, за да си сторят къщи, улици, тротоари. Сега до крепостта водят каменни стъпала, по които се тръгва от площад "Георги Александров". Това е името на археолога, който

пръв е направил разкопки и проучвания в нея

Част от каменните плочи, намерени при разкопки в крепостта, са изложени в лапидариума, който се намира недалеч от центъра на Монтана. До него е и Михайловата къща, в която са събрани вещи от бита на местните от края на XIX и началото на XX век. В експозициите на историческия музей има над 50 000 експоната, но сред тях се отличават произведенията на чипровската златарска школа и якимовското златно съкровище от втори-първи век преди Христа. Посетителите виждат негово копие, но то е достатъчно да представи уникалната култура на траките, живели по тези земи преди славяните.

Само на 18 км от Монтана се намира Лопушанският манастир. Светата обител е паметник на културата, защото представлява умалено копие на Рилския манастир. Има икони и стенописи, дело на най-големите български иконописци. От Нова година в него се намира и най-старата икона, открита в стена на храма му, след пророчески сън. Тя е на Богородица с младенеца и е оцеляла от времето преди Чипровското въстание от 1688 година.

Втората спирка от маршрута е Чипровци. Древният книжовен, занаятчийски и рудодобивен център днес привлича и с история, и с природа, и с изящно изкуство. Само в него едно място отдавна е наричано исторически хълм, защото на него се е състояла цялата история на селището. На него се е намирала католическата катедрала "Санкта Мария" и манастир, построени през 1371 година. В светата обител имало училище, което учило на четмо и писмо католическите младежи от околността. По-късно

било създадено и първото висше училище по

българските земи

- "Семинариумът", където се преподавали чужди езици, философия, други предмети. Тъй като католическите монаси били основни двигатели на подготовката за въстание срещу турците, то след потушаването му през 1688 година манастирът и храмът му били унищожени. Днес на хълма са останали само основите им. До тях обаче е оцеляла правословната църква "Свето Възнесение Христово", действаща до днес. На хълма се намира историческият музей, в който може да се видят гербовете на знатните чипровски родове, документи за големите личности на Чипровци Петър Парчевич, Петър Богдан, Георги Пеячевич.

С великолепие на природа и светост се отличава и чипровският манастир "Свети Иван Рилски".

Околностите на градчето крият неподозирани красоти - девствени гори и поляни, буйни водопади. Гостопроиемница и къщи за гости посрещат туристите. И не без значение - в тях гощават с ястия от своята кухня. Всеки гост може да опита наложената баница с козе сирене или тиква, пълнените чушки с боб и боровинковото сладко.

От Чипровци маршрутът продължава в Чупрене - друго селище от торлашката общност. В него е най-добре човек да попадне по време на

оригиналния събор, наречен "Када кум прасе и ти вречу"

Смисълът му е, че при всяка ситуация човек трябва да бъде готов да действа веднага, нищо да не отлага за утре. В Чупрене може да се види оцеляла до днес дива природа от букови и иглолистни гори с цялата им фауна. Може да види летящ над главата му планински орел, да чуе песента на глухар, а пътя му да пресече златоопашата лисица. Скоро може да види и дива коза, тъй като общината работи по проект за връщане на дивия вид към природата. Вече се подготвя стадо, което ще бъде пуснато на свобода в планината около Чупрене.

В Чупрене по всяко време е отворена туристическа спалня, хижата "Горски рай", базата за ловен туризъм и отдих. В друго село от общината - Горни Лом, също е отворена хижа -"Миджур", която е изходен пункт за тези, които искат да изкачат връх Миджур. В Горни Лом има и богата етнографска сбирка. Етнографска сбирка има и в друго село от общината - Долни Лом. В Чупрене гощават и със специалитета на торлашката кухня - белмуж. Ястието, което е превъзходно мезе за ракия, се приготвя от прясно още не осолено сирене и брашно. Жените го представят като лекарство за болен стомах, но и като най-големия си деликатес.

По средата на маршрута между Чипровци и Чупрене е Ружинци. Ружинци е отправна точка и към Белоградчик, и към Видин. Селото има древна история, в околностите му са открити останки от римска крепост, които не са проучени. В годините на османското владичество станало известно с порива си за независимост. През Ружинци реките, които идват от планината при Чупрене, текат спокойни. За риболовците има и три язовира.

192 000 българи през 2012 и 2013 година са избрали за своите уикенди маршрути из Северозападна България, сочи проучване на социологическата агенция ЕСТАТ. Това са хора, които искат да научават нови неща, да разглеждат природни, културни и исторически забележителности, да се разтоварват от напрегнатото си ежедневие с разходки сред красива природа. През следващите години броят им ще се увеличава, надяват се в четирите общини, обединени с проекта "Уикенд в Северозапада".

Резерватът "Чупрене" е рай за 170 вида птици

В околностите на село Чупрене се намира едноименният биосферен резерват от естествени букови и смърчови гори, чиято площ надхвърля 1439 хектара. В него се срещат и редки растения като нарцисовидна съсънка, безстъблена тинтява, петров кръст, витошко лале. В резервата гнездят 170 вида птици, най-ценни от които се смятат белошипата ветрушка, ливадният дърдавец, черният щъркел. В него се опазва единствената в България естествена популация на глухар.

Резерватът е включен в списъка на ЮНЕСКО като защитена територия през 1977 година. До неотдавна е било забранено да бъде разглеждан отблизо. Сега през вековните гори преминава екопътека, но посетителите се предупреждават да не палят огън, да не берат цветя и билки, да не плашат птиците или да развалят гнездата им.

Още три защитени местности могат да бъдат видени по дестинацията Монтана - Чипровци - Чупрене - Ружинци. Първата е "Копрен", която се намира в Копиловския дял на Западна Стара планина. И в нея растат вековни широколистни и иглолистни гори, но по-впечатляващи са двата най-красиви водопади в Северозападна българия - Дуршин скок и Водният скок.

Защитена местност е и Миджур, която се намира на територията на община Чупрене. Недалеч от село Равна, община Чипровци, се намира друго красиво природно място - Равненско градище, което също е защитено. Известно е с редките си естествени растителни видове - лаврово бясно дърво, самодивско двете и бодлив залист.

Катеринината къща пази бита на торлаците

Намира се в Чипровци и е наричана още къщата на килимарката. В нея може да се види битът на торлаците - малка етнографска група, към която принадлежи местното население. Показани са стари облекла, посуда, тъкачни принадлежности. В двора и посетителите могат да видят жива експозиция от растения, които се използват за естествено боядисване на преждата, с която се тъкат прочутите чипровски килими. Техни образци от XVII век насам са изложени в една от залите на историческия музей. В нея освен килими има и вертикален стан, който показва как се изработват килимите. В няколко от къщите за гости могат не само да демонстрират подреждането на нишките в геометрическа фигура, но и да научат посетителите сами да тъкат килими. Ако искате да видите цялото великолепие от багри, фигури и мотиви на красивите постелки, трябва да посетите Чипровци на 6 септември. Всяка година на тази дата жителите на градчето се събират при останките на Гушовския манастир "Свети Архангел Михаил Летни". Той е най-святото място в града от векове. Манастирът е унищожен при потушаването на въстанието от 1688 година, но продължава да събира хората. На мястото чипровчанки носят килимите си и ги показват като знак на уважение към предците, които са развили и са им предали този изкусен занаят.

Добридолският манастир е вдигнат от богат паша

На територията на община Ружинци се намира Добридолският манастир. Изникнал е покрай лековито кладенче, от чиято вода сляп овчар прогледнал, а богат турчин излекувал болната си дъщеря. В знак на благодарност построил манастир, разказва легенда. Истина е, че аязмото, вече вградено в параклиса "Свети Козма и Дамян", лекува и до днес болни очи.

Манастирът се намира на малък хълм сред обширна равнина. Местността Добрият дол е прочута със свежия си въздух, мирис на полски цветя и многогласен птичи пой. Най-интересна в манастира е църквата му. Тя е малка, с малък иконостас, но по фасадата си има каменни релефни фигури, които не са характерни за православния канон. Има много легенди за появяването им - свързват ги с преминаващи чуждоземни монаси или със специално поканени италиански майстори да майсторят българските храмове. Заради тях иманяри често ровят земята около храма, преди години проверили за скрито имане дори керемидите на покрива му.

Пеш и на колело из планината

Планината около Чипровци и Чупрене може да бъде обходена пеш или на колело. От двете селища тръгват екопътеки и веломаршрути, по които може да се стигне до забележителни природни места.

Екопътеки от Чипровци водят до чипровския водопад, местностите Мартинова чука и Три кладенци. По екопътека може да се стигне и до пещерата Мишин камък - още затворена за посетители, но достъпна за пещерняците.

По 4 екопътеки може да се тръгне от центъра на село Чупрене, за да се стигне до местностите Бекинска шобърка, Миджур, Тъмната дупка. По тях се срещат редките диви цветя витошко лале, сръбска рамонда, жълта тинтява, летят скални орли. Туристите преминават през естествени дървени мостове, крачат по стари римски пътища, пият вода от малки, но буйни планински поточета. Планинската идилия е пълна...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай