Скандалната Uber вече и в София

Скандалната Uber вече и в София | StandartNews.com

40 стотинки на километър струва пътуването с "гражданските таксита"

След близо година спекулации мобилното приложение за споделен превоз Uber навлезе и в България. Американската компания официално започна да предлага нискотарифната си услуга UberX в София, съобщи capital.bg. Потребителите в столицата могат да изтеглят мобилното приложение, да се регистрират и да повикат кола, която да ги откара до желаното място.

За разлика от традиционните таксита автомобилите са на частни лица - потребители, които са решили да се запишат като шофьори за Uber. Потребителите, които искат да ползват услугите на автомобилите UberX, трябва да свалят мобилното приложение, което е налично за трите най-популярни операционни системи - iOS, Android и Windows Phone. След това трябва да се регистрират, като се изискват име, фамилия, номер на мобилния телефон и валидна кредитна/дебитна карта. За да работи приложението, трябва да се включи GPS приемникът на смартфона. То намира най-близката кола на Uber при повикване. Потребителят може да види модела, имената и снимката на шофьора и рейтинга, ако предишните му клиенти са го оценили. Тарифата се изчислява на базата на изминатото разстояние по данни на GPS-а на клиента и шофьора, като на края на пътуването плащането става автоматично от въведената карта. Uber удържа комисиона, а останалото остава за шофьора.

Въпреки очакванията да бяха за по-високи цени от тези, които предлагат таксиметровите превозвачи, американската компания излезе с близо двойно по-евтини тарифи. Цената на Uber е 70 ст. за повикване, 40 ст. за изминат километър и 20 ст. за минута престой. Минималната цена за превоз е 3 лв., също толкова е и таксата за отменена поръчка. Uber предлага специална промоция за първите три месеца от ползване на услугата. Всички новорегистрирани потребители имат право на две безплатни пътувания в рамките на 30 лева всяко, като офертата важи до 20 февруари. За да активират промоцията, в изтегленото приложение се въвежда промо кодът UBERXSOFIA.

Макар че се води приложение за споделено пътуване, за да може да станете шофьор на Uber, трябва първо да бъдете одобрени от компанията. Базовите изисквания са притежаването на изправен автомобил, производство след 2005 г., който да е седан с четири врати. Шофьорите трябва да са навършили 24 години, да имат валидна шофьорска книжка и да преминат през проверка на компанията.

На някои места в света, в които услугата се предлага, се надигна остра критика срещу нея. Така например лондонските таксиметрови шофьори гледат на Uber като на нелегална услуга, защото частните автомобили не могат да ползват таксиметрови апарати. Протести имаше и в Париж, Берлин и други големи градове на Европа, които обаче досега не доведоха до нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай