ОБЗОР: Кредитори пробват да извиват ръцете на БДЖ

Централата на холдинга на ул. "Иван Вазов" 3 в София няма да бъде продадена

ОБЗОР: Кредитори пробват да извиват ръцете на БДЖ | StandartNews.com

Кредитори се опитват да извиват ръцете на "Холдинг БДЖ", като обявяват за продан офиса му в центъра на София. Това коментираха за "Стандарт" от ръководството жп превозвача.

По искане на кредиторите от Втория облигационен заем, частният съдебен изпълнител Орлин Мендов обяви за публична продан централата на холдинга, намираща се на ул. "Иван Вазов 3", точно срещу къщата музей на патриарха на българската литература.

Офисът на "Холдинг БДЖ" е 1854 кв. м и заема 1/2 идеална част от административната сграда, която преди стотина години е била банка, преди 84 години - министерски съвет на Царство България, а днес е паметник на културата.
Срокът на публичната продан се провежда в сградата на Софийския районен съд и ще приключи до края на работния ден на 2 юли. Първоначалната тръжна цена е 7 315 200 лева, като участниците в търга трябва предварително да внесат 10% от нея - т.е. 731 520 лева.

Към момента "Холдинг БДЖ" дължи на кредиторите по Втория облигационен заем 103 млн. лв., съобщиха за "Стандарт" от централата му. През февруари БДЖ плати на кредиторите 31 млн. лв.

Дългът на БДЖ по Втория облигационен заем датира от края на управлението на кабинета "Станишев", когато банков синдикат отпусна 120 млн. евро за ремонт на товарни вагони и за револвиране на стари кредити. Членове на синдиката са германската банка FMS Wertmanagement (която наследи в синдиката германо-ирландската банка DEPFA), австрийската KA Finanz, белгийската Dexia и BNP Paribas. Част от синдиката беше и обявената в несъстоятелност КТБ, чиито вземания бяха 5,3 млн. лв.

След интензивни срещи с кредиторите по Втория облигационен заем, проведени през септември и октомври 2017 г., беше постигната договореност за подписване на споразумение за разсрочване на задълженията веднага след гласуването на държавния бюджет за 2018 г. Единствената бариера пред подписването на споразумението остана казусът ще подкрепи ли финансово държавата "Холдинг БДЖ" за издължаването на остатъка от кредита. Тъй като обаче подобна сума не беше включена в бюджета за 2018 г., то сега кредиторите извиват ръцете на "Холдинг БДЖ", за да си получат по-скоро парите. Финансовото министерство обаче вече обяви, че ще подкрепи компанията, така че реална продажба на красивата централа на БДЖ на ул. "Иван Вазов" 3 в София няма да има.
Всички останали дългове на "Холдинг БДЖ" вече са изплатени, обясниха от централата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай