Три турски фирми ще вложат 100 млн. евро в България

Три турски фирми ще вложат 100 млн. евро в България | StandartNews.com

Износът ни към Европа е за 160 млн. евро, казва Фикрет Индже

Второ място в категория "Растеж" бе присъдено на шуменската компания "Алкомет" АД от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Призът, който е в рамките на годишните награди на КРИБ, бе връчен на тържествена церемония на 8 юни. На какви резултати се дължи престижното отличие и трудно ли е за чуждите инвеститори в България, попитахме Фикрет Индже, председател на Надзорния съвет на "Алкомет" АД.

- Г-н Индже, първо да ви поздравим с наградата, която получихте от КРИБ - второ място в категория "Растеж". Какви са постиженията на компанията, заради които й присъдиха този приз?
- "Алкомет" показа много високи резултати на европейските пазари през последните години. 90% от продукцията на компанията се изнася за страни от ЕС, като най-големият ни пазар е Германия. За последните три години ръстът на продажбите ни на домакинско фолио се увеличаха значително и пазарният ни дял в Европа достигна 20% от общото производство. Към момента имаме износ за Европа за 160 млн. евро. Благодарен съм на всички наши служители и работници, на техния усилен труд, благодарение на който стигнахме до тези резултати и награда
- Казахте, че имате голям износ за Европа. Срещате ли някакви трудности в тази насока?
- Винаги има трудности в бизнеса. Стараем се да работим на високо професионално ниво и, базирайки се на добрите европейски практики, да работим успешно.
- Вие сте в България от 1999 г., имали сте възможност да наблюдавате не само нашия преход, но и икономическото развитие на страната. Кога беше най-трудно да се прави бизнес у нас?
- Два периода бяха доста трудни. Първият беше след приватизирането на предприятието през 1999 г., докато превърнем предприятие, което произвеждаше изцяло за българския пазар, в експортноориентирана компания. Вторият труден период беше през 2008 г. заради световната икономическа криза. Тогава за първи път спаднаха нашите продажби. Гордеем се, че благодарение на завоюваните позиции и широкото приложение на продукцията ни ефектът от кризата беше почувстван минимално от "Алкомет".
- Как оценявате в момента състоянието на българската и европейската икономика, започва ли да отминава ефектът на кризата?
- Въпреки че сериозните трусове и паниката от световната криза отминаха,

страната има нужда от инвестиции и инициатива на бизнеса, за да се усети подобрение

"Алкомет" е в благоприятен период на растеж в момента, но има още много, което може и трябва да се направи в региона и на национално ниво.
- От гледна точка на чуждестранен инвеститор как преценявате възможностите за инвестиции у нас и бихте ли поканили и други чужденци да вложат сега парите си у нас?
- Аз съм председател на Управителния съвет на Българско-турската търговско-индустриална камара и в тази връзка работя усилено в посока привличане на чуждестранни инвеститори. С открито сърце мога да заявя, че е много удачно в момента да се инвестира в България.
- Кои са тези предимства?
- Първо,

себестойността на първоначалните инвестиции е ниска

Данъчната политика на България и квалифицираната работна сила са другите фактори, които благоприятства привличането на инвеститори. Това са основните фактори, на които всеки инвеститор обръща внимание. За последните три месеца зная три много сериозни турски компании, които взеха решение да инвестират в България. Тези три фирми планират 100 млн. евро инвестиции в България. Едната фирма работи в сектор "металургия", втората ще произвежда трансформатори, а третата ще работи в керамичната промишленост. Те ще открият общо над 1000 работни места в Североизточна България.
- Как оценявате изминалата 2015 г. като резултати и какво очаквате през 2016 г.?
- Изминалата 2015 г. беше изключително успешна за "Алкомет", което ни окуражи да продължим с инвестиционната ни програма. Очакваме тази положителна тенденция да се запази и през 2016 г. и продажбите и EBITDA да се увеличат с 10%.
- Преди години "Алкомет" направи фурор на Българската фондова борса със 103% ръст на акциите. Споделяте ли мнението, че големите компании трябва да се насърчават да са на борсата и да се обърне повече внимание на развитието на капиталовия пазар у нас?
- Капиталовият пазар е много важен алтернативен източник на финансиране на компаниите в световен мащаб. За съжаление, българската фондова борса е с ниска ликвидност, което ограничава ползите за емитентите. Разбира се, смятам, че

компаниите трябва да се насърчават да се емитират на фондовата борса

и то не само големите. Ще го обобщя така - няма силна съвременна икономика без развит капиталов пазар.
- Известни са социалните придобивки, които ползват работещите в "Алкомет". В същото време почти всички работодатели у нас се оплакват от липсата на кадри. Има ли такава липса и при вас и как смятате, че трябва да се реши проблемът?
- Винаги съм се чувствал социално отговорен както към моите служители, така и към Шумен. Нямаме проблеми с намирането на икономически и административни кадри. По-трудно е с младите инженери. Държавата има изключително остра нужда от подготвени инженерни и технически специалисти. Трябва да се помисли за по-целенасочена програма, която да е плод на усилията на бизнеса, образователната система и държавата.
- Вие сте отдавна у нас. Как се чувствате в България, имате ли своите любими места тук?
- Отлично се чувствам в България вече много години. Семейството на моята съпруга произхожда от тук. Обичам да посещавам историческите забележителности и планините в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай