Най-ниска инфлация от 4 години насам

Най-ниска инфлация от 4 години насам | StandartNews.com

Инфлацията за юни е минус 0,9%, обявиха от Националния статистически институт. Това е най-ниската инфлация от точно четири години насам - през юни 2011 г. цените също паднаха с 0,9%. Така след януари и май, юни е третият месец от тази година, през който се отчита понижение на цените. По принцип поддържането на отрицателна инфлация за дълъг период от време не е добър знак за икономиката. Но основната причина за отрицателната инфлация през юни е падането на цените на сезонните плодове и зеленчуци и стартирането на летните разпродажби на дрехи и обувки. Именно затова от 2001 г. насам всяка година през юни се отчита отрицателна инфлация.

През юни храните като цяло са поевтинели с 2,3%, като по-сериозно са паднали цените на зелето (-31,2%), доматите (-31,1%), краставиците (-25,5%), черешите (-25,6%), чушките (-21,3%) и картофите (-13,4%). Мебелите, домакинските уреди и принадлежностите за поддържане на жилището са поевтинели с 0,6%.

Натрупаната инфлация за една година е 0,4%, сочат данните на НСИ. И въпреки традиционното падане на цените на плодовете и зеленчуците през юни, през миналия месец плодовете са били с 15,6% по-скъпи от юни 2014 г., а цените на зеленчуците са били по-високи с 1,7%. За една година кафето, чаят и какаото са поскъпнали с 9,6%, а цената на тока е скочила с 11,9%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай