Износът ни за Китай се увеличил 7 пъти

Износът ни за Китай се увеличил 7 пъти | StandartNews.com

Българският износ за Китай през последните 10 г. се увеличи седем пъти и Китай се превърна в наш втори по големина експортен партньор сред страните извън ЕС. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Третата министерска конференция за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, която се проведе в град Нинбо. Караниколов поясни, че има възможност за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия. Например това са селскостопански стоки и храни, етеричните масла и козметичните продукти от тях, вино и минерална вода. Министърът допълни, че 16 български компании, опериращи в тези сектори, ще се представят на Четвъртото Експо за търговия и инвестиции Китай-Централна и Източна Европа.

Караниколов подчерта, че България отдава важно значение на инициативата 16+1, на която София ще е домакин през 2018 г. По думите му, инициативата вече е допринесла за нова динамика в двустранните отношения: налице е осезаем подем в политическия диалог, икономическите връзки, човешкия обмен, контактите между местните власти, както и засилен интерес на китайски компании към нашата страна. „Приветстваме китайските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС, да установят в България свои производствени бази и развойни центрове", заяви министърът.

Той отбеляза сътрудничеството на Българската банка за развитие (ББР) с китайски финансови институции и припомни, че през 2017 г. ББР и Китайската банка за развитие са сключили кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 млн. евро. През миналата година ББР е договорила 50 млн. евро от Ексим Банката на Китай за финансиране на българския бизнес и води преговори за осигуряване на финансов ресурс с Индустриалната и търговска банка на Китай. Министерството на икономиката подготвя представителна бизнес делегация за участие в Първия китайски международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе през ноември в Шанхай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай