16:40 ч.

07.06.18

2 мин.

0

4

0

Износът ни за Китай се увеличил 7 пъти

от редактор |

Износът ни за Китай се увеличил 7 пъти

Българският износ за Китай през последните 10 г. се увеличи седем пъти и Китай се превърна в наш втори по големина експортен партньор сред страните извън ЕС. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Третата министерска конференция за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, която се проведе в град Нинбо. Караниколов поясни, че има възможност за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия. Например това са селскостопански стоки и храни, етеричните масла и козметичните продукти от тях, вино и минерална вода. Министърът допълни, че 16 български компании, опериращи в тези сектори, ще се представят на Четвъртото Експо за търговия и инвестиции Китай-Централна и Източна Европа.


Караниколов подчерта, че България отдава важно значение на инициативата 16+1, на която София ще е домакин през 2018 г. По думите му, инициативата вече е допринесла за нова динамика в двустранните отношения: налице е осезаем подем в политическия диалог, икономическите връзки, човешкия обмен, контактите между местните власти, както и засилен интерес на китайски компании към нашата страна. „Приветстваме китайските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС, да установят в България свои производствени бази и развойни центрове", заяви министърът.


Той отбеляза сътрудничеството на Българската банка за развитие (ББР) с китайски финансови институции и припомни, че през 2017 г. ББР и Китайската банка за развитие са сключили кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 млн. евро. През миналата година ББР е договорила 50 млн. евро от Ексим Банката на Китай за финансиране на българския бизнес и води преговори за осигуряване на финансов ресурс с Индустриалната и търговска банка на Китай. Министерството на икономиката подготвя представителна бизнес делегация за участие в Първия китайски международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе през ноември в Шанхай.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:29 · 18.06.2018
Мощен лек срещу гъбички по ноктите на краката ги премахва завинаги !Ако страдаш от тази досадна болест опитай този мехлем - може да се спасиш от страданията завинаги !
http://bit.ly/2z8r3yF
Шванц · 12:02 · 08.06.2018
От 1 вилица на цели 7! Страхотно! За 10 години:-)
Потребител · 22:13 · 07.06.2018
da, ot minus deset
Буда Амфетаминов Бух · 18:06 · 07.06.2018
Крайно време е да нахраним Великия Братски Китайски Народ!!!Абсолютно, само банкянските зеленчукови градини ще изхранят половин Китай, а като оберем луфтовете, можем да вземем нахраним и КНДР, Куба и Венецуела с идеи !!! От Китай ще чакаме чесън и мартеници, а от нас закваска за кисело мляко, бездомни кучета и патици по Пекински!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент