Икономиката подскочи с 2%

Икономиката подскочи с 2% | StandartNews.com

Отчетоха рекорден ръст на БВП за последните четири години

Икономиката направи сериозен скок. Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на 2015 г. нараства с 2% спрямо същия период на миналата година, сочат експресните оценки на НСИ. Такъв висок ръст на икономиката не е имало от близо четири години насам. Отчетеният ръст изпреварва и новите завишени очаквания на Министерството на финансите, според които ръстът на БВП за цялата 2015 г. ще бъде 1,4%.

България се движи напред по-бързо и от средния ръст на икономиките на страните от ЕС, който е 1,4%. Но по-добри резултати постигат страни като Румъния (+4,2%), Унгария (+3,1%), Словакия (+2,9%) и Испания (+2,6%). По-зле обаче се представят Финландия (-0,1%), Италия (0%), Австрия (+0,1%) и Кипър (+0,2%).

За първото тримесечие на 2015 г. размерът на БВП е 17,14 млрд. лв. Като ръстът на БВП спрямо предходното тримесечие е с 0,9%. Най-голям дял в БВП има крайното потребление - 85,8%. Инвестициите имат дял в БВП от 20%, но именно те имат основна роля за постигнатия сериозен ръст на икономиката. На годишна база крайното потребление се увеличава само с 0,6%. Докато бруто образуването на основен капитал отчита ръст с 2,6%. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 9,1% и 4,9%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай