17:00 ч.

08.11.17

2 мин.

0

0

0

ОБЗОР: Приеха проектобюджета за общественото осигуряване

от редактор |

ОБЗОР: Приеха проектобюджета за общественото осигуряване

Парламентът прие на първо четене проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2018 г. В подкрепа гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а "против" бяха 86 от "БСП за България" и ДПС.


От опозицията посочиха, че бюджетът на ДОО отнема и нарушава права и го определиха като постна пица, но не "Калцоне", а "Кълцоне". Според управляващите това е възможният бюджет - резултат от баланса между социалната сигурност и социалната справедливост.


Проектобюджетът предвижда увеличение на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с един процентен пункт. Повишава се минимална работна заплата от 460 на 510 лева и обезщетението за отглеждане на малко дете от 340 на 380 лева. Предвижда се административно увеличение на минималните осигурителни прагове за 2018 г. с 3,9 на сто. Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 510 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските производители от 300 на 480 лв. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 2 600 лв.


Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. и се определя дневен максимален размер - 74,29 лв. Променят се изискванията за право на парично обезщетение за безработица - внесени и дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.


Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за всички категории труд. От 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1,126 на 1,169 с процент. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и социалната пенсия за старост се увеличават от 1 юли догодина с 3,8 на сто по швейцарското правило.


Запазва се размерът на пенсионната вноска за военнослужещи и държавни служители от МВР. Не се предвижда промяна на съотношенията между работодател и работник за останалите осигурителни рискове.


Средният брой на пенсионерите за 2018 г. се очаква да намалее до около 2 170,6 хиляди, а разходът за пенсии да бъде около 9,0 на сто от БВП.


Консолидираният проектобюджет на държавното обществено осигуряване за 2018 г. се очаква да приключи с недостиг в размер на 4 186,3 млн. лв.


Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ отбеляза, че са се чули доста критики от опозицията по отношение на бюджета на ДОО, повечето от които неоснователни и необективни, имащи за цел да създадат страхове у хората. Много е лесно да критикуваш, когато си в опозиция и не носиш отговорност за стабилността за държавата, коментира тя. Бюджетът на ДОО е бюджет на баланса между социалната сигурност и социалната справедливост, каза Ангелова. От ГЕРБ отбелязаха, че намалява зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет, което е признак, че системата се е стабилизирала.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент