БНБ пуска нова монета от 2 лв.

БНБ пуска нова монета от 2 лв. | StandartNews.com

Нова монета от 2 лв. по повод Българското председателство на Съвета на ЕС ще пусне БНБ в първите дни на новата 2018 г. Официално новата разменна монета, която ще влезе в обращение, ще бъде представена през следващата седмица, в предпоследния работен ден на годината, обявиха от Централната банка. Дни след това гражданите ще може да я държат в ръцете си и да плащат с нея в магазините.

БНБ ще пусне и нова сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема "Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.". Тя също ще бъде представена през следващата седмица, а ще се продава на касите на БНБ от началото на 2018 г. Позлатяването ще бъде нанесено върху вътрешния кръг от двете страни на монетата. Тя ще бъде с тегло от 20 гр., диаметър 40 мм. и номинална стойност 10 лв.

В края на септември 2017 г. в обращение са 2,245 млрд. броя разменни монети, които са с 52,7 млн. броя, или с 2,40% повече в сравнение с края на юни, сочат данните на БНБ. От тях монетите от 2 лв. са с най-малък дял от 1,27%, макар броят им бързо да се увеличава. Причината за това е, че монетата от 2 лв. беше пусната най-скоро - през 2015 г. От тогава повечето скъсани банкноти от 2 лв., които банките предават в БНБ, се сменят с монети от 2 лв. Като целта е монетата да влезе в по-широка употреба и да циркулира в паричното обращение заедно с банкнотата от 2 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай