ПРОГНОЗА: Чака ни голям скок на цените на тока

ПРОГНОЗА: Чака ни голям скок на цените на тока | StandartNews.com

Сериозен недостиг на електроенергия и значителен ръст на цената й в страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) се очаква през следващите години. Това заяви Тим Йео, председател на New Nuclear Watch Institute (NNWI), бивш британски министър на околната среда и бивш председател на Комитета на енергийни и климатични промени на кръгла маса в София. Йео представи доклада на NNWI за "Електроенергийният пазар на ЮИЕ: Влияние на новите тенденции и политики". В него експертите прогнозират, че без увеличаване на производствени мощности енергийният пазар в региона ще изпита дефицит, който до 2030 г. ще е към 35 ТВтч, а към 2040 г. - 150 ТВтч.

Този дефицит ще доведе до скок на цените на тока с около 30% – до 160-170 евро/мегаватчас. Това ще е резултатът от изпълнението на политиката на ЕС за намаляване на парниковите газове с 40% до 2030 г., в резултат от която ще бъдат закрити много ТЕЦ у нас и в региона.

Електроенергийният пазар в ЮИЕ е по-нестабилен от досегашните прогнози, посочи Тим Йео. По наше виждане атомната енергия е важна част от решението на проблема, допълни той. Ръстът на потреблението на електроенергия заради бързото разпространение на електрически автомобили и широкото използване на технологиите за обработка на данни (т.нар. копаене на криптовалути) носи голям риск за сигурността на електроенергийните доставки за България, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Гърция, Унгария, Македония, Румъния и Сърбия, обяви Тим Йео. Само изграждането на АЕЦ и ВЕИ ще осигури на ЮИЕ стабилен източник на енергия и ще даде възможност да бъдат изпълнени задълженията по намаляване на CO2, посочи той.

Идеята за изграждане на АЕЦ „Белене" като регионален проект става все по-актуална, заяви и Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. За целта трябва да се разшири броят на страните, участнички в проекта, и да се търси на европейско финансиране, заяви той. Затова много се радвам, че при международните си изяви премиерът Бойко Борисов акцентира върху тези моменти, коментира Славчо Нейков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай