КЗК доказали картел за горива

КЗК доказали картел за горива | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за установяване на злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни практики (картелни споразумения) срещу 7 компании за производство и продажба на течни горива у нас. Това съобщи антимонополният орган на официалния си сайт. Разследването ще бъде срещу компаниите "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол", "НИС Петрол" (която стопанисва бензиностанциите на "Газпром") и "Лукойл България". Те ще бъдат обследвани по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (за предварително договаряне на общи условия за продажби в ущърб на потребителите) и по чл. 101 от Договора за функциониране на ЕС. Отделно срещу "Лукойл Нефтохим Бургас" е започнато производство за злоупотреба с господстващо положение (по чл. 21 от ЗЗК), става ясно от съобщението на КЗК.

Двете производства са резултат от изготвения от КЗК секторен анализ на пазара на горива. Проверката на пазара започна в средата на 2015 г. Анализирани са цените на горивата от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2015 г. При анализа КЗК е установила, че през тези три години и половина има периоди, в които цените на дребно не се влияят от тези на едро и от цената на производителя.

Забелязва се идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно, прилагана от седемте компании, пише в съобщението на КЗК. Тази идентичност се отличава с "продължително задържане на цената на дребно на високи нива и липсата на навременна и адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена, което би могло да е в резултат на антиконкурентни практики - картелни споразумения", се казва в решението.

Конкретно за "Лукойл Нефтохим Бургас" секторното проучване показва, че цената на горивата за българския пазар е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ при равни други условия. Цените следва да отчитат динамичните промени в търсенето и предлагането, като по този начин се формира равновесна пазарна цена, коментират от КЗК. Пренебрегването на тази функция води до изкривяване на пазарната среда, категорични са антимонополистите. Това може да означава, че върху определянето на производствените цени на петролните продукти в България могат да влияят и непазарни фактори, чрез които "Лукойл Нефтохим Бургас" да извлече допълнителни икономически ползи предвид специалното му положение на изявен лидер на пазара на производство и внос на горива, пише в секторния анализ на КЗК за пазара на горива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай