Турция прекроява пътя Свиленград-Русе

Иска да минава през райони с етнически турци

Турция прекроява пътя Свиленград-Русе | StandartNews.com

Истанбул. Турция настоява скоростният път между Свиленград и Русе да бъде прекроен и да минава през райони с етнически турци. Това е било поставено като условие за участието на Анкара в тристранния проект с Катар и България, стана ясно след официалния обяд на турския премиер Реджеп Ердоган с президента Росен Плевнелиев.

Турция има интерес към изграждането и на скоростния път между Бургас и Варна. Страната ще насърчи своите строителни компании да кандидатстват за отсечката между двете ни черноморски пристанища.

По време на срещата с Ердоган е обсъден и проектът за високоскоростна железопътна линия между Турция и България. Скоростният влак ще ни свързва с 200 километра в час и така двете страни ще имат помежду си още една здрава връзка, освен добрите съседски отношения и общите енергийни проекти, заяви Плевнелиев. Анкара вече е взела окончателното решение за изграждане на двустранната газова връзка с България и се очаква работата по проекта да започне до дни. Южната ни съседка подкрепя и идеята връзката да стане част от проекта Набуко- Запад, ако Европа вземе решение за осъществяването му. Това ще повиши капацитета и възможностите, които дава интерконекторната връзка.

По време на среща с българската диаспора изселниците в Анкара поискаха възможност поне възрастните хора да могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност по интернет, вместо да пътуват до България. Работим по този въпрос и това ще стане факт най-късно през 2015 г., когато трябва да е факт и електронното правителство, обясни Плевнелиев. Българските турци повдигнаха и въпроса за честите откази за издаване на студентски визи, което прогонвало желаещите да учат турски студенти в страни като Украйна, вместо да влее свеж ресурс в българската икономика. Плевнелиев и образователният министър Сергей Игнатов увериха изселниците, че комисия от двустранни експерти ще продължи да работи за по-лесно издаване на входни документи за комшиите.

Турски инвеститори са изявили интерес да вложат милиони в изграждането на нови спа и балнео комплекси у нас. Бизнесмените са проучвали възможностите за строителство и опериране на центрове за медицина и терапия на основата на минерална вода по време на вечерята, дадена от президента на Турция Абдуллах Гюл в резиденцията Чанкая в Анкара на президента Росен Плевнелиев. Изключително меню и гостоприемство са посрещнали българите в резиденцията на турския държавен глава. Традиционни местни гозби като сармички и пълнен патладжан и сладолед с ядки са били поднасяни от многобройни сервитьори по време на вечерята. За всеки от над 150-те присъстващи се е грижил личен келнер, който е поднасял храна и напитки единствено на опредлен гост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай