Дянков хвърля оставка при победа на пушачите

Напуска политиката, ако не бъде финансов министър след вота

Дянков хвърля оставка при победа на пушачите | StandartNews.com

София. Победа на пушачите. Това е една от причините, които могат да накарат Симеон Дянков да подаде оставка. "Ако беше отпаднала забраната за пушене на закрито щях да напусна", призна той в предаването "Насреща Люба Кулезич" по ТВ7.

Вицепремиерът определи табуто за димене като борба за по-добро здравеопазване в България. "По-малко хора пушат около мен - Ваньо Танов, Цецка Цачева. Това ще ги направи по-здрави", коментира той.

Друга причина да си отиде е, ако не стане отново финансов министър след изборите. Тогава ще напусне политиката. "Ще пиша книги", коментира вицепремиерът.

"Дойдох заради Бойко Борисов", каза финансит №1. От думите му стана ясно, че ако ГЕРБ не спечели втори мандат няма да е във властта. Според него, ковчежникът на държавата трябва да даде оставка и, ако не се изпълни държавният бюджет. "Но докато съм на поста държавните бюджети ще се изпълняват", обеща той.

Няма да развърже кесията предизборно

Той обеща, че няма да развърже кесията предизборно. "Трябва да държиш фронт, да не се отпускаш. И във финансите и в живота е така", каза Дянков. "Никой не може да ми нареди, премиерът може само да ме убеждава. Борисов стана толкова десен, колкото съм и аз за спазването на финансовата дисциплина", коментира той.

Според Дянков банкрутите стават само при социалисти. "Два пъти при Тодор Живков, веднъж при бащата на Станишев", даде за пример той. И допълни, че три години се занимавал да оправя стари гафове.

Изчислява всяко обещание

Вицепремиерът смята, че  няма план за дестабилизация на държавата преди изборите. Финансист №1 е на мнение, че покушението срещу Златко Баретата е за разчистване на сметки в подземния свят.

"Разбира се, има политици, които искат да нагнетят напрежение, но не чак толкова", коментира Дянков. Той има намерение да въведе система, при която веднага след като някой даде обещание, ще се изчислява колко струва то.

Банките дават кредити само на големи фирми

Според Дянков, банковият сектор в България е твърде самодоволен, седят на много пари, но опитват да ги дават само на по-големи фирми, не слизат към средни и малки.

Това бил проблем на икономическия преход. Вицепремиерът обясни, че в ръководствата на търговските банки са хора, участвали преди 15-20 г. в политиката на държавата. "Няма как с тях да имаш истинско банково дело", обобщи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай