Обещават по-бърза реакция при позвъняване на спешния тел. 112

Обещават по-бърза реакция при позвъняване на спешния тел. 112 | StandartNews.com

С промяна в работата на спешния телефон 112 спешните обаждания ще стигат вече до операторите в Бърза помощ за около 10-15 секунди, а не както досега за 2-3 минути, каза заместник-здравният министър Бойко Пенков. Той обясни, че това ще се случи паралелно с въвеждането на нов хардуер в спешния телефон, който ще позволи да бъдат приемани до 3000 обаждания от един пост.

Освен това към системата за линейките ще бъдат интегрирани и спешните приемни отделения на големите болници. Така екипът на спешната помощ на място ще подава информация през системата към конкретно спешно отделение, за да е ясно какъв пациент ще бъде откаран. Сега няма такава възможност.

В по-далечна перспектива се обмисля да има и неотложни звена, които също да са интегрирани в тази система, но това ще се случи след обсъждане с лекарите, посочи Пенков.

По повод 10-годишнината от създаването на тел. 112 у нас, сегашният му директор Цветомир Цеков обясни, че се работи над създаването на изцяло нова платформа, чрез която сигналите да бъдат подавани дори като видео. Освен това се очаква да заработи и приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение също да подават сигнали.

На събитието присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, двама заместник-министри - на вътрешните работи Красимир Ципов, и на здравеопазването Бойко Пенков, началникът на система 112 Цветомир Цеков и др.

"Здраве, бърза реакция и висока отговорност", пожела Симеонов на служителите на "най-известния номер - 112". Вицепремиерът подчерта, че благодарение на спешния телефон е постигнато много в борбата му с шума. През юли депутатите приеха забрана за озвучаване на открито и шумни дейности в обекти в близост до жилищни сгради между 23 и 8 часа с промени в закона за шума, инициирани от Симеонов.

Обясни, че като се "позамислил кое прави една държава високоорганизирана и показвало принадлежността ѝ към ЕС", това било именно системата на тел. 112. Тя представлява нервната система на едно общество, защото чрез телефона са предотвратени редица престъпления и са спасени много животи, каза Симеонов. Той изтъкна, че вчера е дадено начало на здравната реформа с кръгла маса за обсъждане на вариантите за промяна. Но тя предвиждала свързаност на всички медицински центрове със спешния телефон. Вицепремиерът подчерта, че усъвършенстването на спешната помощ, полицията и пожарната зависи и от работата на служителите от тел. 112.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай