Бременни стават студентки за 2880 лв. помощи

Бременни стават студентки за 2880 лв. помощи | StandartNews.com

Христосков ще дава парите на части след заверени семестри

Социалното министерство засече нова форма на злоупотреба с помощи. Бременни и току-що родили жени се записват студентки, за да се доберат до еднократно подпомагане от 2880 лв. След като получат парите обаче, жените забравяли за ученето. По данни на Агенцията за социално подпомагане за последните години броят на студентките с помощи се е увеличил двойно. За 2011 г. средства са изплатени на 2344 студентки, за 2012 г. - 3090, а за 2013 г. - 4532. За първите седем месеца на т.г. броят им вече надхвърля 2800.

За да спре злоупотребите, социалното министерство подготвя промяна в условията за достъп до парите. "Половината от сумата ще се изплащат само след заверка на първия семестър, а втората половина - на втория семестър", посочи служебният социален министър Йордан Христосков. Промяната обаче ще бъде направена от следващото правителство, защото е необходима добавка в Закона за семейните помощи за деца.

Обезщетението от 2880 лв. бе въведено от 2009 г. като мярка за насърчаване на студентките да не отлагат раждането на деца, но и да продължат обучението си. Тя се дава само на записали редовна форма без значение на доходите в семейството. В момента е достатъчно майката да представи пред социалните служби единствено уверение от университета, че е записана като редовен студент. Заявления се подават до навършване на 6 месеца на детето.

Енергийните помощи за предстоящия отоплителен сезон ще бъдат автоматично увеличени, ако се вдигне цената на тока, увери министър Христосков. Ако от 1 октомври токът поскъпне с 5%, месечната помощ за отопление ще се вдигне от 65.72 лв. на 69.01 лв. "Към днешна дата няма никаква опасност за пенсиите и социалните плащания", увери по Нова ТВ Христосков. Постъпленията в бюджета на НОИ са такива, какви е предвидено да бъдат, няма опасност за пенсиите дори и след 2030 г., посочи той по повод неблагоприятната демографска картина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай