05:30 ч.

13.08.15

5 мин.

3845

4

0
Системата е сбъркана из основи


Заети сме с бумащина, вместо да мислим само за болния


Финансирането е недостатъчно, само една здравна каса не е решение, казва д-р Магдалена Баймакова


Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: [email protected] Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!


- Д-р Баймакова, защо избрахте да учите медицина?


- Професията "лекар" бе моя детска мечта. Винаги съм искала да помагам на хората, да спасявам човешки животи, да бъда от полза на другите.


- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?


- Когато започнах следването си по медицина, нямах никаква представа от различните медицински направления, но знаех, че това е моята мечта и трябва да я следвам. През дългите години на своето следване търсех най-подходящата сфера за своята реализация. Търсех нещото, което съчетава в себе си цялата медицина и същевременно е клинична специалност, при която си директно ангажиран със състоянието на пациента. Специалността "Инфекциозни болести" не е популярна, не е атрактивна и комерсиална, но за мен тя е най-добрата. Тя съчетава познанията от много сфери, интердисциплинарно мислене, разнообразна клинична патология и близък контакт с хората.


- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?


- Разбира се, че вярвам в Хипократовата клетва. По време на церемонията на дипломирането всеки един от нас полага тази клетва. Но това не е моментно състояние или просто един ритуал. Това са неща, които се оформят в младата лекарска душа още по време на обучението и са основен принцип на работа. Най-важното за реализирането на тази хуманна професия е обичта към хората, добронамереността и желанието да се помага на другите. Думата "лекар" не е просто длъжност, не е професия като всички останали, това е призвание, вечна работа, загриженост към другите и всеотдайност.


- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?


- На първо място да вярвам на своите пациенти и да правя всичко, което зависи от мен, за да съм им максимално полезна. Второ, да уважавам колегите си и да работя в екип, за да се постигнат по-добри резултати за доброто на хората. Трето, да се усъвършенствам постоянно, да се интересувам от новостите и напредъка в своята сфера.


- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?


- За съжаление, настоящата здравна система не функционира правилно. Тя не е насочена в полза на пациента и не дава възможност на лекаря да прави максималното в диагностично-лечебния процес. Всеки ден работим в безумни условия на рестрикции, рамки и проверки. Вместо да мислим само за болния, за неговите проблеми, голяма част от мисълта ни е заета с административните изисквания на здравната каса и организационните проблеми в здравната ни система.


- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?


- Аз продължавам да следвам своите мечти. След реализирането на детската си мечта, да стана лекар, продължавам да мечтая за своето развитие и промяна на ситуацията в нашата страна.


Желанието ми е да помагам на българските пациенти, да споделям познанията, които съм придобила при обученията си в чужбина със своите колеги. Надявам се един ден ситуацията в страната да се промени и нашите пациенти да получават адекватна медицинска помощ.


- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?


- Ниското заплащане, което не позволява на младия лекар да се чувства спокоен в покриването на ежедневните си разходи. Това е може би първата причина за емиграция в чужбина. Проблем са и многото затруднения в процеса на специализация - трудно зачисляване, ниско възнаграждение, липса на ефективен контрол по отношение качеството на провежданата специализация и др. Също така отсъствието на ясно и точно разписани количествени и качествени правила за кариерно развитие и тяхното стриктно прилагане и спазване. Освен това, средствата за научноизследователска дейност са сравнително малко и това поставя българските лекари, които желаят да се занимават с такава дейност, в неизгодно положение спрямо техните колеги от чужбина.


- Какво искате да се промени в здравната система?


- Трябва да се започне от основите. При нас са сбъркани базисни неща. Финансирането е недостатъчно, наличието на една здравна каса не е правилното решение, работата по клинични пътеки не дава възможност за ефективно диагностично и лечебно поведение. Трябва всичко да се изгради от начало. Нека да се вземат примери от добре функциониращи системи и да се адаптират към нашата действителност. Не е нужно да се открива топлата вода, а просто трябва да се приложи правилно чуждия опит.


- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?


- Да се обградят c екип от професионалисти и хора с желание да променят нещата. Нужна е твърдост и драстични промени. За съжаление промените са свързани с прилагането на непопулярни мерки, които биха засегнали множество интереси. За успешна реформа са нужни силни личности, обществена подкрепа и съответната доза професионална компетентност.


- А на пациентите?


- Да бъдат здрави. Да не насочват негативизма, който е продиктуван от здравната система и ограниченията на здравната каса към нас медицинските работници, които се опитваме да им помогнем.


Д-р Магдалена Баймакова е на 32 години, завършила е МУ-София през 2008 г. с успех много добър 5.02. През 2014 г. е взела специалност "Инфекциозни болести", а по-късно прави и докторантура на тема "Неясно фебрилно състояние" с научен ръководител проф. д-р Камен Плочев във ВМА-София. В момента д-р Баймакова работи като асистент в Клиниката по инфекциозни болести към ВМА-София. Има 33 научни публикации, като при 10 е самостоятелен автор. Освен това е публикувала 4 статии в списания с импакт фактор. Направила е 17 научни съобщения и 5 презентации в рамките на медицински форуми.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

христо ясенов · 17:59 · 04.09.2015
Успех д-р Баймакова, благодаря ви за всичко което правите за мен.
Потребител · 12:08 · 30.08.2015
"За успешна реформа са нужни силни личности, обществена подкрепа и съответната доза професионална компетентност" - правилно се е изразила лекарката, дали обаче управляващите мислят като нея.
Потребител · 20:16 · 27.08.2015
Винаги чистосърдечна и готова да помогне ... успех. Подобни хора заслужават наградата и такива като нея трябва да бъдат давани за пример
иван николов · 07:24 · 24.08.2015
Д-р Баймакова е невероятен човек и изключителен професионалист. Желая и успех в надпреварата, тя истински заслужава да спечели, най-малко защото има голямо и всеотдайно сърце, винаги готова да помага на пациента.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент