Проф. Петров: Около милион не плащат здравни осигуровки

Държавните болници трябва да вземат пример от частните, обяви министърът

Проф. Петров: Около милион не плащат здравни осигуровки | StandartNews.com

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров обяви пред БНТ, че се радва на подкрепата на гилдията за промените, които предприема. Последната бе намаляване на бордовете на директорите на болниците. Според проф. Петров трима души мислят по-бързо от петима. Така ще бъде намалена и колективната безотговорност.

Връщаме се в нормата - от петима на трима. Има примери във всякакви посоки. Има болници, които работят добре и се управляват добре. Навсякъде колегите се мъчат, дават всичко от себе си, за да постигнат едни добри резултати, които в края на краищата са различни, заяви той.

Проф. Петров обяви, че държавните болници трябва да взимат за пример частните, където се гони баланс между качество и цена, особено при закупуването на техника, консумативи и лекарства. Министърът призна, че има и недостиг на средства. Държавните лечебни заведения обаче първо трябва да докажат, че могат управляват добре парите и после да искат допълнителни.

Средствата за здравеопазване не достигат с оглед на демографската обстановка. Една група от около милион души не плащат осигуровки, други са в чужбина и ползват нашите здравни услуги. Ако трябва да поставим проблема с финансирането, трябва да аргументираме повечето пари. В такъв случай трябва да докажем с факти, че управляваме системата добре. Първо трябва да запушим пробойните и след това да искаме повече пари, призна министърът. 

Здравният министър отбеляза, че все пак има болници, които се управляват много добре, но мнозинството от държавните лечебни заведения са с лош мениджмънт. Той заяви, че министерството работи по определянето на прагове, рамки и стандарти за работата на болниците и лекарите в тях. По въпроса за отпадането на болничните лимити министър Петров се застъпи за мнението си, че съществуващите лимити от Касата са обективни, но целта на отпадането на някои от тях е да се подпомогне на онези болници, които получават голям пациентопоток или зависят от сезона.

Ще довършим започнатото от Москов и ще направим връзка между мобилните екипи, за да се чувстват защитени на терен, завърши той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай