Облекчават процедурите за хора с увреждания

Облекчават процедурите за хора с увреждания | StandartNews.com

Методиката за диагностициране на хора с увреждания ще бъде променена, така че хората да не се разкарват, когато е ясно, че в здравето им не може да настъпи промяна. Това каза по БНТ Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания.

В медицинската експертиза ще бъдат направени сериозни промени свързани с това как хората да бъдат диагностицирани и как да бъде определяна вида и степента на увреждане, обясни Коралски.  Той допълни, че новото предложение - във всички големи болници да има комисии, които на място да дават веднага степен на увреждане без да се ходи на ТЕЛК - ще облекчи сравнително системата. Предвижда се и промяна в статута на лекари, които са в ТЕЛК.

"Очевидно е, че една жена с инсулт, пареза на ръката или крака не може да работи като медицинска сестра, още повече в родилно отделение. Ето защо в момента се разработва една концепция, която ще позволява да се оценява състоянието на човек спрямо работата, която извършва, за да може той или да получи пенсия, или да бъде пренасочен към друга работа с оглед на неговите индивидуални особености и на неговата работа", обясни Минчо Коралски.

Според изпълнителния директор на Агенция за хора с увреждания някои хора незаслужено получават етикет "нетрудоспособен".

По думите му връзването на информациите на НЕЛК и ТЕЛК с информацията в Здравната каса ще позволи и създаване на електронните здравни досиета, да се проследи цялостното състояние на човек в един по-дълъг период и да се види дали всъщност това увреждане е в резултат на здравен проблем или на фалшифицирани документи. По думите на Коралски промените ще дадат обективна информация, която да позволи и обективна оценка на хората с увеждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай