Косата плаче за мазничко

Косата плаче за мазничко | StandartNews.com

Гривата оредява от стрес и от бургери на корем

Ако минете на строга диета, става тънка и чуплива

Състоянието на вашата косата може да ви даде представа за това, което се случва в тялото ви - от психологически проблеми до физически страдания. Гривата ви може да помогне да хванете здравословен проблем навреме, за да го разрешите по-лесно. Ако се чудите защо косата ви не е в най-доброто си състояние, погледнете към следните причини за това, пише prevention.com.

Перфекционист сте

Склонността ви буквално да дърпате косата си, докато сте под стрес, може да е сигнал, че сте перфекционист, сочи канадско изследване, публикувано в списание за поведенческа терапия и експериментална психиатрия. Според авторите, ако нещо не се случва по невероятно високите стандарти, които сами сте си поставили, скубането на косата може да е начин да облекчите недоволството и разочарованието. Тази тактика за справяне с положението обаче отива отвъд обикновения перфекционизъм - това е компулсивно разстройство, известно като трихотиломания. Ако страдате от него, когнитивната поведенческа терапия може да ви помогне.

Стресирани сте

Нормалното е между 80 и 100 косъма да падат от главата ни дневно, посочва дерматологът от Ню Йорк д-р Ейми Уекслър. Ако обаче ежедневно губите повече коса, вероятно сте в период на изтъняване на гривата в следствие на психологически и физически стресови фактори като депресия, болест и бременност например. Работата е там, че тези състояния често не се забелязват в началото им и не могат да се свържат пряко с косопада ви. Причина за паника обаче няма. След като стресовият фактор остане зад гърба ви, косата ви отново ще се върне към нормалния си растеж, макар понякога това да отнема от 3 до 6 месеца. Д-р Уекслър съветва при този проблем да се фокусирате върху цялостното ви здравословно състояние - спете по 7-8 часа в денонощие и приемайте по 5 мг биотин на ден, за да стимулирате растежа на гривата ви.

Храните се нездравословно

Ако косата ви изглежда съмнително, може би е време да преосмислите какво има в чинията ви. "Когато става дума за здрава коса, диетата ви е от съществено значение", посочва Уенди Бразилиян. Ако често се храните със силно преработени храни, след време организмът ви ще страда от дефицит на важни хранителни вещества. Косата ви няма да опада след един бургер или поничка, но с течение на времето състоянието й ще се влошава все повече. Ето защо е добре ежедневно да похапвате повече плодове и зеленчуци. Така ще дадете на тялото и косата ви това, от което се нуждаят, за да са здрави.

Не ядете мазно

Без адекватен прием на мазнини, косата ви ще стане чуплива. Ако наскоро сте премахнали мазните храни от менюто си с надеждата да свалите някое и друго излишно килце, косата ви може да реагира като стане тънка, слаба и чуплива. Мазнините в храната допринасят не само за здрава грива, но и помагат на организма ви да усвои важни мастноразтворими хранителни вещества като витамин Д например, чийто недостиг води до косопад. Ако изберете правилните мазнини, може да ги похапвате и да бъдете здрави. Заложете на храни, богати на омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини като мазна риба, авокадо, тъмен шоколад и зехтин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай