Конституционният съд решава за Истанбулската конвенция

Конституционният съд решава за Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Конституционният съд ще заседава днес по един от най-обществено значимите въпроси в последните години – противоречи ли Истанбулската конвенция на Конституцията на Република България. Въпросът беше отправен от ГЕРБ, след като правителството оттегли от Народното събрание решението, с което се искаше ратификацията на документа.

Делото се очаква с голям обществен интерес заради крайно противоречивите мнения по въпроса. Той беше допълнително засилен и от създалото се напрежение при изразяването на становища от представители на ключови правораздавателни институции у нас.

Върховният касационен съд не успя да излезе с позиция по въпроса.

Висшият адвокатски съвет също не успя да вземе решение. Първоначално на сайта им беше публикувано становище, подписано от председателя Ралица Негенцова, според което Истанбулската конвенция не противоречи на Конституцията. След реакция на членове на съвета обаче, които се оказаха противници, становището на адвокатурата беше оттеглено.

Сега всичко остава в ръцете на Конституционния съд.

Каквото и решение да вземе обаче, това едва ли ще повлияе на различните политически нагласи в Парламента. Против се обяви и Българската църква. Привърженици на документа са депутатите от ГЕРБ и ДПС. Категорични противници на подписването на спорната конвенция са коалиционните партньори от Обединени патриоти. БСП също многократно се обявява против приемането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Основната теза на противниците на Истанбулската конвенция е, че чрез нея се отваря възможност за легализиране на еднополовите бракове у нас, което според сега действащата Конституция е невъзможно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай