Румен Йончев оглави Комисията по политиките за българите в чужбина

Румен Йончев оглави Комисията по политиките за българите в чужбина | StandartNews.com

Румен Йончев от ПГ „Български демократичен център" оглави Комисията по политиките за българите в чужбина, информират от пресцентъра на партията.

"Създаването на Комисията по политиките за българите в чужбина е важен знак от страна на Народното събрание към българските общности по света", смята председателят на комисията Румен Йончев. Според него предстои много работа по преглед на законодателството в тази област и по адаптиране на мерки и политики, които да отчитат реалностите днес.

"Освен етническите българи, живеещи в страните от региона, които бяха забравени в продължение на десетилетия, над 2 млн. българи напуснаха страната и живеят по света. Те имат специфични проблеми, които не намират цялостни решения в днешните закони", заяви Румен Йончев в кулоарите на парламента.

"Трябва своевременно да се занимаем с проблемите на гражданските и избирателните права на тези наши сънародници, със съхранението на тяхната културна и етническа идентичност", допълни той.

"Демографската криза у нас поставя пред нас и въпроса как да привлечем и интегрираме в нашето общество многото етнически българи, които биха искали да учат, работят и живеят в България, как да използваме този огромен потенциал за да осигурим бъдеще на икономиката ни, на социалната и образователната системи, на нацията ни като цяло", заяви още Румен Йончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай