Румен Радев: Властта действа мудно по модернизацията на флота и армията

Румен Радев: Властта действа мудно по модернизацията на флота и армията | StandartNews.com

Властта действа все още мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили. Това каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-aта годишнина на Военноморските сили.

"Ако и тази година се повтори сценарият от миналата - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък. Да се генерира излишък, който отново да се похарчи по неясни механизми и критерии", заяви държавният глава.

След ритуала по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от Висшето военноморско училище $Никола Йонков Вапцаров" военнослужещи от Военноморските сили представиха елементи от операция по морска сигурност. Румен Радев разговаря с курсантите на висшето училище на борда на фрегатата „Дръзки", откъдето наблюдава демонстрациите.

Пред медиите той отбеляза, че това са прекрасни млади хора, с които страната ни може да се гордее. "Можем да се гордеем с нашето Висше военноморско училище. Те поставиха някои въпроси, които ще разгледаме заедно с ръководството на Министерството на отбраната", добави Румен Радев.

В речта си президентът обърна внимание и на сблъсъка на интереси в региона на Черно море. "Непрекъснато нараства значението на Черноморския регион, в който се преплитат много и често конфронтиращи се геополитически и икономически интереси", изтъкна Румен Радев.

Генералът се обърна към получилите първо офицерско звание випускници на Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров".

"На вашето поколение се пада една от най-важните мисии - да въведете, да внедрите и да разгърнете пълните възможности на новата техника, която нашите Военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време.

Носете пагоните, които днес получихте, с достойнство и чест. Всичко друго могат да ви отнемат, но вашата офицерска чест и достойнство можете само и единствено вие да предадете.

Никога не го правете и помнете, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред Отечеството. Бъдете горди наследници на славното дело на нашите предци, които отдадоха живота си за свободата и независимостта на България. Честит празник и на добър час!", каза още държавният глава Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай