Румен Радев атакува правителството, ГЕРБ го нарекоха „Господин Лъжа“

Румен Радев атакува правителството, ГЕРБ го нарекоха „Господин Лъжа“ | StandartNews.com

Президентът Румен Радев заяви днес в Граф Инатиево, че за членството ни в Еврозоната са необходими мерки отвътре. "Крайно време е правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и Еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре, за справяне с корупция, престъпност и бедност", каза пред журналисти държавният глава.

По думите му за разлика от предишните мониторинговите доклади, сега Европейската комисия е отговорила откровено, че за членството ни в Еврозоната има нужда от реални реформи. "Жалкото е, че натискът за реални реформи идва като принуда отвън, а не по вътрешно убеждение и усещане за дълг на българското правителство", посочи Румен Радев.

По отношение на акция "Пречупване" президентът каза, че не може да има успех, ако правителството не си пречупи собствените виждания за това що е то правова държава и върховенство на закона, що е то корупция и как се развъжда тя у нас, що е то престъпност и как трябва да се борим с нея.

Президентът опроверга изнесени данни, че именно по времето на служебното правителство, назначено от него, сивият сектор у нас бил придобил голяма сила. Това абсолютно не е вярно, каза Радев и призова управляващите да се изправят с реални числа. "Служебното правителство събра един милиард и 600 милиона, нека кажат къде са", каза той. По думите му именно служебното правителство е събрало просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. Според него там нарочно не са търсени тези вземания от определени компании.

Крайно време е държавата да се замисли за устойчива политика в сектор животновъдство, каза още Радев по повод протестите на животновъдите. Той посочи, че очаква политика, чиито грешки не се изкупуват с оставки, защото те нямат никакво значение за хората в Странджа. Според него вчерашният протест е послужил само за отслабване на напрежението и не кореспондира с нуждите на хората и с виждането им как да възстановят поминъка си и да намерят стимул да останат в този регион, където това е единственото им препитание.

На въпроса дали тази политика трябва да се дискутира на ниво Консултативен съвет, президентът отговори, че първо трябва да се изчакат резултатите на правителството и как то ще се ангажира да помогне реално на тези хора, а не просто да се хвърлят едни пари, защото според президента те са недостатъчни да компенсират реалните загуби. В този регион трябва да се приложат всеобхватни мерки, каза още Румен Радев.

ГЕРБ контраатакуваха като обвиниха президента Румен Радев в лъжа и разпространение на фалшиви новини. По повод репликата, че служебното правителство, което е назначил, е оставило 1,6 млрд. лева в бюджета, депутати от ГЕРБ поставиха ултиматум на президента да докаже с документи откъде и как са събрани тези пари и дали наистина ги има. "В противен случай ще имаме Господин Лъжа", коментира народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

"По отношение на тези 1,6 млрд. лева, за които е станало дума днес, това наистина е огромна сума, която да бъде събрана за няколко месеца. Не мисля, че нито в Министерството не енергетиката, нито в което и да е друго министерство, дори и сумарно, могат да се съберат толкова извънредни приходи", заяви депутатът Делян Добрев.

"Ние настояваме в следващите часове или най-много дни, до края на седмицата, президентът да предостави доказателства за събраните 1,6 млрд. лв. под формата на документи", обърна се и Тома Биков.

"Няма как това да не бъде документирано в Министерството на енергетиката. Ако не го направи оттук нататък ще считаме, че освен Госпожа Лъжа, имаме и Господин Лъжа", заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай