22:05 ч.

10.11.17

3 мин.

0

16

0

Президентът: Наказания за грабителската приватизация трябва да има

от редактор |

Президентът: Наказания за грабителската приватизация трябва да има

Президентът Румен Радев беше гост на "Панорама" в БНТ, където коментира темите за корупцията, сътресенията в здравния сектор, идеите на управляващите за ревизия на Закона за приватизацията и други.


На въпрос за съдебните наказания за виновниците за грабителската приватизация, той каза: "Необходимостта от наказание за престъпления по време на приватизацията е повече от очевидна. Всички го очакваме и то отдавна. И тук аз приветствам предложенията на управляващите, но трябва да знаят, че отговорност трябва да носят не само престъпилите закона при приватизацията, но и виновните за липсата на въздействие. Защото поради тази причина трябва сега да се работи по т. нар. студени досиета, което е голямо предизвикателства. Нещо много важно- наистина трябва да се търси отговорност от предишните и това трябва да се създаде като практика", каза още държавният глава.


„С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпленията по време на приватизацията всъщност те нанасят удар по собственото си предложение за закон. Защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така, тези хора са с подадени имуществени декларации от години и към тези декларации няма абсолютно никакви претенции. Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и които са в момента извън властта, защото по този закон, напуснеш ли веднъж властта, ти вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", каза още Румен Радев.


Запитан за спомените си за 10 ноември 1989 г., държавният глава обясни, че е бил лейтенант в авиобаза "Равнец", Бургаско. В едно от паузите по време на нощните полети неговият командир му е съобщил новината за свалянето на Тодор Живков. В този момент е имал твърде сложни задачи, за да осмисли новината. Възприел е промените с надежда, както всички млади хора по онова време, с очаквания за "една много по-добра България".


"За съжаление след 28 години имам усещането, че повечето от българите таят надеждата за нова промяна, която да премахне недъзите на прехода: грабителство, корупция, бедност, престъпност, липса на законност, липса на усещане за справедливост, обясни той. - Точно тези неща прокудиха близо 2 милиона наши сънародници."


За поведението на държавниците от времето на прехода му бяха припомнени негови думи, казани пред другите трима български президенти в родното място на Желю Желев: "Преходът ще свърши, когато се проникнем с уважение към всички жертви от всички епохи и се отнасяме с респект към градивните, прогресивните и родолюбивите".


Радев заяви, че с това си изявление е целил да даде знак за помирение и благодари на другите президенти за техния отклик. По негово мнение дилемите на прехода са толкова драматични, че създават на държавниците много врагове. Президентът изтъкна мъдростта на президента Желев, който отхвърлен от другите и от своите, не е отговорил на злобата със злоба. Други обаче, смята Радев, са използвали омразата, за да я превърнат в политически бизнес.


"Мисля, че амбициите нямат нищо общо с пагоните, заяви Радев. - Важно е тези амбиции да работят за България. В политиката да се водим от идеи, а не от корист и това беше един от заветите на д-р Желев, каза Румен Радев. Той е на мнение, че се върви към по-добро в много направления, "но в други трябва да си показваме истината и то откровено".


Президентът обясни, че войната срещу президентската институция често мобилизира институциите. "Виждате, че цяла парламентарна комисия бе употребена за очерняне на моето име, но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани", каза той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:49 · 12.11.2017
Да осъдят Иван Костов дето открадна 27 000 000 000 лв от приватизацията!!!
Потребител · 11:27 · 12.11.2017
Kak moje edin zezo da si ppsvoljava po tv da dava akal i da kritikuva ng oresident. Toja zezo kakvo e rabotil v mvr baschta mu komunist schofior na bkp gener.schopov jena mu v dand 6 apartamenta ot tasta mu pensioner s 169 lv dalsvera giljama vesko marinov da ismisli pesen sa zezo
Потребител · 12:56 · 12.11.2017
@Потребител Zezo е ШЕФ на управляващата партия вече 10 години и има право да КРИТИКУВА президента НОВОБРАНЕЦ, за да му покаже какво греши и излага България по света!
Потребител · 11:24 · 12.11.2017
Deistvia prisadi ne re4i drugaru president
Потребител · 12:59 · 12.11.2017
@Потребител ?????? ....ти дебил ли си?
опетков · 01:28 · 12.11.2017
От пРезидентина ни лъха на клишета и мръсни партенки. И метани към Москва. Какво помирение, какви пет лева. Как да се помирят крадеца и окрадения? Нали преди това трябва задължително да има спараведливо възмездие или поне покаяние. Но това си заслужаваме 80% дебили, да се гаврят с нас 20% процента крадци.
Потребител · 19:19 · 11.11.2017
политико икономическата приватизация бе като потоп за всички изплува само смръдтта
Потребител · 07:40 · 11.11.2017
Кой приватизира почти всичко в България - бившите комунисти които вече са бизнесмени , партийни мутри и олигарси, а има и някой бивш седесар за мая , но основното грабене е от другарите - Гергов и Гоце и останалите ....
Потребител · 07:30 · 11.11.2017
Всеки ден се възхвалява балона с въздух наречен нео-либерализъм,а тоя Радев е част от тая изкуствена и превзета система и сега се прави на загрижен.
Потребител · 06:51 · 11.11.2017
Костов казва че всичката индустрия на България е струвала 500 милиона когат той е бил на власт, та човека даже я продал на печалба.
Потребител · 01:50 · 11.11.2017
КОСТОВ.. и СИЕ да им сe извзeмe вси4ко.... вси4ко
Потребител · 00:13 · 11.11.2017
и за червените "барони" и брантии ли, бе?
М · 23:47 · 10.11.2017
Откога никои не е и споменавал за най-важната реформа на правосъдието.
Од там задуха промяната и целия Електорат is Out
Браво г-н Президент
Потребител · 13:04 · 12.11.2017
Само, че тоя не може да се нарече президент, защото е КУКЛА НА КОНЦИ
Потребител · 22:55 · 10.11.2017
КОЙ ЩЕ НАКАЖЕШ . ЕВРЕИНА ЛУКАНОВ. ИЛИ МАНГАЛА КОСТОВ. ИЛИ МИСТЪР 10 ПРОЦЕНТА ДЕТО РИТНА КАМБАНАТА. ИЛИ ОНЯ ОТ ВМА ДЕТО ОГРАБИ 10 МИЛИОНА И МУ СЕ СПУКА СЪРЦЕТО И ВЕЧЕ Е В ГРОБА. НЯМА ДА ИМА НАКАЗАНИ. ТОВА Е САМО ЗА ПРЕД НАРОДА. ДА СЕ УСПОКОИ И ДА ЗАСПИ ОЩЕ ПО ДЪЛБОКО
Потребител · 22:45 · 10.11.2017
Всичко в България е само говорене или по точно въздух под налягане, след това няма никакво действие и виновни и наказани никога няма.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент