Президентът критикува кабинета за "Олимпик" и за Търговския регистър

Снимка: БГНЕС

Президентът критикува кабинета за "Олимпик" и за Търговския регистър | StandartNews.com

Въпросът и с "Олимпик", и с Търговския регистър има много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя, коментира пред медиите президентът Румен Радев в отговор на въпрос. Според него не е въпрос за някакъв технически отказ, за немарливост и некомпетентност на държавни служители, а става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация.

Държавният глава каза, че в момента, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред европейските ни партньори и европейските институции за ясни условия за подготовка за приемане във валутнообменния механизъм, касаещи засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията, за ефективно управление на държавните предприятия, гърми Търговският регистър и всява хаос в бизнеса, имаме скандала в застраховането, което показва, че на практика няма надзор.

Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверки на България, трябва да се работи за доверие, заяви президентът Румен Радев.

Рисковите фактори продължават да стоят пред българските Военновъздушни сили, коментира още държавният глава, който беше гост на честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация и празника на 16-та транспортна авиационна група днес в район на авиобаза "Враждебна".

Сред рисковите фактори държавният глава посочи недостатъчно авиационна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, оттам и малък брой летателни часове, което по думите му завишава риска от потенциални авиационни произшествия. Не е въпросът просто да се лети, трябва да има вече такива технологии, които да ни позволяват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници, коментира президентът.

На въпрос за предстоящото посещение на делегация на МО в САЩ и за коментарите, че по този начин може да се повлияе на конкурса за избор на бойни самолети, президентът посочи, че трябва да се правят всякакви срещи и посещения и това е добре, за да имат повече информация в съответните държави, но допълни, че в момента, в който се изпрати искане за предоставяне на оферти до неговото получаване, се спират всякакви срещи, посещения и договорки. По думите му единствената възможна среща е такава, на която всички участници заедно да получат разяснения,

Ако искаме да бъдем държава, в която да има равнопоставеност, конкурентност, обективност, трябва да се придържаме към тези наложени световни практики, коментира Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай