Премиерът: Борбата с контрабандата е директен удар и срещу корупцията

Снимка: БГНЕС

Премиерът: Борбата с контрабандата е директен удар и срещу корупцията | StandartNews.com

Борбата с контрабандата е директен удар и срещу корупцията, защото за подобни производства е задължително да има полицай, митничар, прокурор и, разбира се, политически чадър. Това каза премиерът Борисов пред експерти и журналисти при представяне на нивото на контрабандата на цигари в страната. Според Инициативата "Срещу незаконната търговия" в края на второто тримесечие делът на контрабандата е паднал до 4,7 на сто от пазара.

С откриването на четирите фабрики за нелегални цигари свалихме под пет процента контрабандата на цигари. По същия начин се работи срещу незаконното производство и търговия с алкохол, горива, захар и месо, каза Борисов.

„Можем да покажем и много филми за печатници за фалшиви евро. Не мога да не поздравя колегите от прокуратурата и от службите за това, че този път успяха да стигнат до тях, а всички тези фабрики за незаконни цигари са щета за бюджета. Компрометират марките и производството. Бяхме поели ангажимент да ги свалим под 5% и сега с тези 4 фабрики е ясно защото е така. Виждате прокуратурата и службите работят много тихо, много внимателно, без никаква публичност или шум", коментира Борисов и подчерта, че много професионално събират доказателствата.

„Тук участието на прокуратурата от самата разработка, до внасянето в съда, пряко наблюдение и участие, мисля, че като тактика дава добър резултат. От самото начало прокурорът е вътре в разследването, за да може, знаейки какво ще иска съдът, по-добре да се съберат доказателства. Не ме учудва, че вече сме под 5% и мисля, че в следващите месеци ще ги задържим, особено като се има предвид какви външни граници има България. Разликата в акцизите в тези държави и България – колко изкусително за трафикантите, но мисля, че тези пари след това им засядат, защото политическата воля и това, което сме решили да докажем в борбата срещу корупцията и контрабандата, е факт", допълни той.

По думите му, когато парите от контрабандата се вкарват в бюджета е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетията са замърсявали политическата среда. „За да се случи всичко това, трябва има задължително митничар, граничар, полицай, БОП-аджия, прокурор, съдия и разбира се политически чадър. Мисля, че звеното, което направиха в БОП-а, където изнесохме абсолютно всеки в това малко концентрирано от 10-12 души звено, е изведена информацията на всички служби – митници, данъчни, БОП, ДАНС, „Гранична полиция", абсолютно всички", допълни Борисов.

Той отчете присъствието на министъра на вътрешните работи в оставка Валентин Радев, шефа на Агенция „Митници" Георги Костов, зам.-главният секретар, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, директорът на ГД „Национална полиция" Христо Терзийски. Борисов уточни, че главният секретар на МВР Младен Маринов го няма, защото утре ще става министър на вътрешните работи и днес е цивилно гражданско лице и нямал работа при тях. „В запас да го наречем е днес", добави министър-председателят.

Сега отивам на Европейски съвет и там е хубаво да се отчете, че сме на първо място в Европа по ниското ниво на контрабандата и по брой заловени и осъдени трафиканти на хора, каза Борисов. Контрабандата ощетява фиска на всяка страна, а нелегалната имиграция е огромен проблем за цяла Европа, каза Борисов.

Премиерът благодари на вътрешния министър Валентин Радев за времето, през което е заемал поста. Има моменти, когато се поема политическа отговорност, макар и да ни е тъжно за това, добави той. „На всички ни е тъжно за това, но му благодаря и връщайки се в парламента с Емо и останалите максимално да подпомагат и МВР, и всички останали организации. Мога да ви уверя, че с главния прокурор ще проявим все такава политическа воля. Действително това не им харесва на олигарсите. Виждате веднага се разбушуваха и почнаха да правят проблеми, защото когато се конфискуват „Майбах" и „Ролс-Ройс"-и това е болезнено, но в същото време тези пари могат да отидат за образование, здравеопазване, за нашите програми. Така че всеки да спазва закона", коментира премиерът.

„Мисля, че е хубаво да се отчете, че ние може би сме на първо място в Европа по брой задържани трафиканти, повдигнати обвинения и включително осъдени за трафик на хора. Това са двете теми, които интересуват Европа", каза още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай