Порожанов подкрепи идеята на БСП за 5% ДДС за хляба

Това ще изкара сивия сектор на светло, поскъпването на насъщния с 20-30 стотинки е нереалистично, каза земеделският министър

Порожанов подкрепи идеята на БСП за 5% ДДС за хляба  | StandartNews.com

Поскъпването на хляба с 20-30 стотинки е нереалистично, коментира по "Нова телевизия" министърът на земеделието Румен Порожанов. Според него от началото на жътвата на пшеницата цената се е вдигнала от 290 лева за тон до 350 лева.

Това създавало основания за поскъпване на хляба, но не и с 20-30 стотинки. Порожанов коментира, че търси подкрепа от големите търговски вериги, за да бъдат те регулатор на цените. "Това, което получавам като уверение, е че хлябът ще се продава без печалба, като се покрива само бракът и разходите в самата верига, обясни министърът.

Той отговори и на въпрос, свързан с идеята на БСП за 5% ДДС върху хляба. Според Порожанов в хлебопроизводството има голям сив сектор, а по-нисък ДДС ще го изкара на светло.  "Много са агрументите "за" и "против", но Министерството на финансите трябва да направи оценка", допълни министърът.

За земеделския министър оградата по границата с Румъния е надеждна и за момента изпълнява функцията си. Порожанов обяви, че чумата по свинете в Румъния вече е стигнало до границата в района на Силистра.

По повод съмненията, че оградата е оскъпена неоснователно, като парите са прибрани от фирма, свързана със съпругата на отстранения директор на Агенцията по горите Григор Гогов, министърът обяви, че всички материали по случая са дадени на компетентните органи. Според Порожанов към момента няма данни за конфликт на интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай