Нинова се възмути от словесните престрелки между президент и правителство

Нинова се възмути от словесните престрелки между президент и правителство | StandartNews.com

Една седмица президентство и правителство спорят по коя процедура да сменят един неподходящ министър с друг – трябва да си ходи цялото правителство, категорична бе лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.

„Що се отнася до призива на г-н Цветанов и издаването на указа за Младен Маринов бихме се обърнали към двете институции – президентска и Министерски съвет, защото това са институции в държавата. Една седмица спорят по коя процедура да сменят един неподходящ министър с друг неподходящ. Нашата позиция е ясна и ние не я съгласуваме с никой друг освен с органите на БСП. Който министър да смените, с когото и да го смените, уважаеми управляващи, това няма да промени политиката ви. Това е агония за държавата, това е печелене на време за правителството на „Борисов" 3", заяви Нинова. По думите й ГЕРБ и това правителство си отиват.

"Нашият голям въпрос е какво се случва след това", заяви Нинова. „Какво става с 2 лв. хляб, какво става с 14 % скок на парно, топла вода? С това какво правим? Какво става с безумната им здравна реформа? Това е разговорът, а не че един неподходящ ще бъде сменен с друг. Това ги вълнува само тях в ГЕРБ", заяви още Нинова. Тя поясни, че БСП иска оставката на цялото правителство и тази позиция остава непроменена.

Нинова допълни, че БСП не дава оценка на отношенията между двете институции. „Когато си решат проблема по коя процедура да го направят, за нас нещата остават непроменени", заяви Нинова.

Не ни е хрумнало днес да сезираме КС за АПК, цяло лято сме работили върху жалбата, каза още Нинова. По отношение на жалбата на БСП в Конституционния съд и на въпрос дали е съгласувана с тази на държавния глава, Нинова отговори, че внасянето на жалба срещу АПК е позиция на БСП преди разглеждането на ветото. „Още, когато го гледахме този закон ние изразихме аргументите си защо не бива драстично да се увеличават съдебните такси, защо не бива да бъдат закрити заседанията. Ние имаме своята принципна позиция, че с този закон правителството посегна на прозрачността, информираността на обществото. Направи правосъдието недостъпно за много хора. Не ни е хрумнало днес да сезираме КС, цяло лято сме работили по тази жалба", каза тя и посочи, че не мисли, че между БСП и президента има разминаване. „Не сме чели неговите мотиви, вероятно има такива и като президентска институция има право на такава жалба. Мотивите му по ветото и нашите тези са едни и същи", заяви Нинова

Предлагаме 5% ДДС ставка на хляба – това е един от начините да се спре ценовия шок от последните дни, обяви Корнелия Нинова. „Днес имахме много дълго заседание със Съвета по земеделие към НС на партията, както и консултации и разговори с хлебопроизводителите", каза тя и обясни, че основна тема е била цената на хляба. „Тя тръгна нагоре в последните дни, очакваме от 1 октомври с повишаване на цената на енергоносителите да растат цените на стоките и храните. Хлябът е важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом. Търсим начини как да се повлияе на цената, така че да няма такъв ценови шок", заяви Нинова.

„В момента в българския бюджет годишно от хляб се внасят около 60 млн. лв. ДДС при 20 % ставка, ако бъдат 5 %, в бюджета биха влезли 45 млн. лв. по-малко", допълни още Нинова. Тя отчете, че има и много голям сив сектор и при ДДС при 5% той би се свил.

Според нея намаляването на ДДС ставката трябва да върви успоредно със засилен контрол, за да няма спекула. „Искаме да започнем този сериозен разговор. Това е част от по-големия разговор за диференцирано ДДС на някои храни от първа необходимост", допълни още Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай