Нинова: Моделът ГЕРБ руши държавата

Нашият конгрес е по-интересен от този на управляващите, обяви лидерът на БСП

Нинова: Моделът ГЕРБ руши държавата | StandartNews.com

Вече не е достатъчно да сме алтернатива на ГЕРБ и управляващите - трябва да се заявим като алтернатива на модела, изграждан в последните няколко десетилетия, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на Конференцията на столичните социалисти. 

Пожелавам ви една хубава и ползотворна дискусия, разумни решения преди конгреса. Наистина в последните дни темата конгрес на БСП като че ли е една от основните в медиите. Това може да ни радва, но може и да ни тревожи. Защо да ни радва? В същото време ще има конгрес на управляващата партия, но никой не се интересува какво се случва там. Можем да си направим извода, че обществото не мисли какво е мнението на управляващите, отсече Нинова, цитирана от "Фокус".

Какво ще излъчим ние, ще излъчим ли алтернатива? Хората чакат от нас. Какво обаче може да ни тревожи от този факт? Това може да е опит да се отклони вниманието към наши вътрешнопартийни въпроси и спорове, от това, което ще правят и правят управляващите. Конгресът ще отвори много въпроси, надявам се, които трябва да продължим да развиваме и след него. Защо конгрес и защо сега? Помогнахте ми в дискусията, да не го обяснявам аз. Алтернатива ли сме, не закъсняваме ли с алтернативата? Не трябва ли този разговор да го проведем в широк кръг, пред цялата партия? Ето го отговорът. Защо сега и защо конгрес? Защото държавата се нуждае спешно от сериозна алтернатива. Този въпрос трябва да го дискутираме и да го решим всички заедно, уточни председателят на социалистите.

Най -често казваме на ГЕРБ и на управляващите. Моето мнение, че това вече не е достатъчно. Мисля, че трябва да се заявим като алтернатива на модела, който е изграждан в последните няколко десетилетия. Модел, чиято еманация е лицето на ГЕРБ, лицето на този модел е ГЕРБ. И той е много повече от секторните им политики, напоследък той е рушене на държавността, нефункциониране на институциите, посегателство върху принципите на правовата държава, посегателство върху демократични принципи, използване на държавната машина и на институциите не в услуга на хората, а в услуга на една партия, на един човек и път към една партия, една държава- това ни се случва напоследък, категорична бе тя.

За да не се разбере това, се минаха всякакви граници. Това са големите въпроси на какво е БСП алтернатива. Има ли вече социална държава? Не няма. Има ли война между институциите? Да, има. И защо се използва тази война – за личните цели на един човек, който иска да си отвори пътя към президентския пост. Език на омразата ли е или връщане ли е години назад наричането на човек с различно мнение „мракобесник", „Отивай в Сибир", „хлебарка". Това е моделът и това руши България. Ето на това ние трябва да заявим, че ще сме алтернатива", заяви Нинова.

Бюджетът не е женски пазар, за да се наддава - на Конгреса да решим можем ли да въведем принцип на справедливост чрез промяна на данъчната система.  Да отворим и най-накрая да решим окончателно въпроса могат ли да бъдат решени неравенствата. Може ли да бъде въведен принцип на справедливост чрез категорична промяна на данъчната система - необлагаем минимум - минималната заплата, прогресивен данък, който да запази средната класа и да помогне през данъчното облагане за повече доходи. Семейно подоходно облагане, което ще помогне на младите семейства и прогресивна скала горе по високите върхове. Да го решим най-накрая този въпрос. Постоянно правим едно напред, две назад. Ще го махаме плоския данък, няма да го махаме. Хайде да отворим тази дискусия на конгреса и да я затворим и да кажем: Това е!,  заяви Корнелия.

Каква алтернатива е БСП в политиките, които трябва да изразят чрез бюджета? Има ли алтернатива в икономиката? Има разбира се и тя е държавни инвестиции. Всичко е на обществени поръчки, най-големият работодател са държавата и общините - няма реално производство, поясни Нинова.

Онзи ден бизнесът е казал, че 70 % от поръчките са нагласени. Не можем да кажем, те дават 200 лв. примерно за увеличение на заплатите. Ние предлагаме да са 300 лв. Това не е политика. Ето защо смятам, че за да има конкретни политики ние трябва да вложим абсолютно нов модел. Ние искаме да управляваме държавата и ще премахнем делегираните бюджети в образованието, защото практиката показа, че те не работят, каза още лидерът на социалистите.

Ако се продължи по същия начин, малките училища в малките общини ще продължават да затварят. Това няма да помогне на качеството на образованието. Никога не сме отстъпвали от това, че здравеопазването не е стока и не се търгува. Стигна се дотук с наслагване в годините на прехода. Можем ли ние да кажем, че сме правили грешки в прехода? Разбира се, и сме го казвали в много наши официални позиции, но можем ли категорично да заявим, че това БСП никога не го е правила. Можем. Кога БСП е използвала държавната администрация, за да държи в страх от робство народа си, да го заплашва, че ако не гласува по определен начин ще му спре топлия обяд от социалната кухня или ще го уволни от работа – никога. Кога БСП е изнудвала бизнеса да прехвърля акции на партийни функционери, иначе ще бъдат подложени на рекет и натиск от НАП, „Митници" и т.н. Каквито и грешки да сме правили в политиките си, БСП винаги е била стожер на правовата държава, на функционирането на институциите, на зачитането на различния, на уважението на свободата на словото. Ето я алтернативата, отсече председателят на БСП.

БСП не е деструктивна сила и не искаме непременно агресия, но ако някой иска да се обединяваме с корупцията и потъпкването на правата просто няма да стане. Конгресът не се свиква, за да се види кое лоби е по-силно в партията. Искам хората да повярват, че БСП свиква своя Конгрес, за да се решат важните въпроси - за алтернативата, за политиката, за председателството, за бюджета. На мен ми изглежда много нормално това свикване. Но представете си докъде докарахме обществото си – нормалните неща да изглеждат странни, екзотични, ненавременни и интригантски, заяви Нинова.

Нека да го кажем на народа си - ние не сме деструктивна сила, не искаме непременно агресия и противоборство, нека да се обединяваме, но върху ценности, принципи, върху основни идеологически наши постулати, които са за справедливост, солидарност и т. н. Затова винаги сме готови да подадем ръка, но ако някой иска да се обединяваме с корупцията, потъпкването на правата на българските граждани, просто няма да стан. Защото тези хора вече четири пет месеца работят денонощно. Случаят, изнесен в Хасково не единственият. Не обиждайте Стоян Мирчев, който се бори в Силистра, Георги Свиленски. Приемем критика всякаква, приемаме съвети каква опозиция да сме, но моля тя да бъде обективна, призова  Корнелия.

Големият въпрос на конгреса пред нас е каква алтернатива сме и на какво? Моля разсъждавайте, че алтернатива на ГЕРБ и на управлението вече е малко. Моля дайте предложения за алтернативата на модела, защото състоянието на държавата и на функционирането на живота на хората, е изправено пред риск.  По отношение на корупцията,  дали там има алтернатива?Голямата ни дискусия беше сведена до елементарен спор, ама те се карат кой да назначава този орган. Това не е елементарен спор. Това е голям въпрос. Ще има ли воля да се борим с тази корупция? Каква е нашата алтернатива тук Надявам се да я завършим. Знам, че някои от нещата ще прозвучат радикално. Поставя се въпросът време ли е за радикална промяна", заяви Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай