Ловим по 100 за нощ на сръбската граница

Ловим по 100 за нощ  на сръбската граница | StandartNews.com

Всяка нощ само на сръбската граница залавяме по 90-100 човека. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на полигона "Ново село".

"Ако някой премине турската или гръцката граница, бива хващан у нас" каза той.
Министър-председателят обяви, че още 300 военни от Българската армия ще бъдат насочени към границите ни. "Това са 1000 км граници и не навсякъде може да бъде поставена ограда. Досега сме осигурили близо 100 милиона лева за огради, техника и командировъчни", каза още премиерът. Допълнителните сили ще бъдат разположени така, че да осигуряват контрол и безопасност върху границите на страната ни.

Той подчерта, че държавата ни заделя пари и за превантивна дейност срещу незаконното преминаване на границата. Имаме ежедневна комуникация на най-високо политическо и професионално равнище между България и съседните държави по миграционния проблем", заяви министър-председателят. На база "Ново село" премиерът присъства на откриването на многонационалното тактическо учение "Ответен удар 16". Борисов прие строя, след което поздрави участниците в учението. Сигурен съм, че започналото днес учение ще приключи успешно и моторизираната батальонна група ще бъде сертифицирана, заяви министър-председателят. Веднага след приветствието на премиера бяха издигнати знамената на двете страни участнички България и САЩ и прозвучаха химните на двете държави. Общо 740 военнослужещи участват в "Ответен удар 16", като 35 от тях са от въоръжените сили на САЩ. Самото учение ще продължи до 21 април, когато ще стане ясно дали бойната група ще получи сертификат.

Премиерът бягал по 12 км като картечар

Времето, когато е бил картечар в Школата за запасни офицери в Плевен, си спомни премиерът Бойко Борисов. Това се случи, след като бе поканен да разгледа всички видове оръжия, които се използват на учението "Ответен удар 16".

"Ето тази картечница я носих, бях командир на Първо отделение и картечар. Десетки пъти щурмувахме все височини. Един път не се случи по нанадолнище да атакуваме", разказа с усмивка Борисов. Той си спомни как е бягал с картечницата и пълно бойно снаряжение върху себе си. Естествено слагахме и противогази, и химически облекла, но това се прави, когато е горещо, за да може да се изпотиш максимално. "10-12 км бягане имаше на ден", каза премиерът. Той попита своя заместник Томислав Дончев дали и той е служил в подобен род войски. Вместо отговор вицепремиерът показа удивително умение по автомат "Калашников". Той успя да разглоби и да сглоби автомат за 38 секунди. Справка на "Стандарт" показа, че в момента разглобяването на автомат "Калашников" е в норматив, ако продължи от 6 до 12 секунди, а за сглобяването са нужни от 12 до 17 секунди. За човек, който от години не го е правил обаче, боравенето с автомата в тези параметри е впечатляващо, казаха военни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай