Илхан Кючюк призова за диалог и интеграция на Западните Балкани

Липсата на синхрон между външните политики на държавите е предпоставка за дестабилизация, смята евродепутатът

Илхан Кючюк призова за диалог и интеграция на Западните Балкани | StandartNews.com

„Решителност за нормализиране и задълбочаване на добросъседските отношения – това е една от предпоставките, необходими, за да бъдат гарантирани сигурността, мирът и европейската перспектива на Западните Балкани". Това заяви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк в Страсбург.

В няколко свои изказвания по време на пленарната сесия на Европейския парламент вицепрезидентът на Алианса на либералите и демократите коментира спецификите на процесите на интеграция на Косово, Сърбия и Македония в ЕС.

Кючюк отбеляза, че горещо приветства Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Косово (ССА), влязло в сила миналата година. По думите му то представлява първата стъпка в процеса на евроинтеграция на Косово.

Той постави акцент и на отминалите избори в страната, спечелени от твърдолинейната националистическа коалиция. „Бъдещото правителство не трябва да прекратява споразумението за демаркация на границата с Черна гора и да усложнява допълнително отношенията със Сърбия. Призовавам всички политически партии в страната да създадат условия за плодотворен, последователен и ориентиран към резултати диалог със своите съседи", добави евродепутатът. „Изисква се силна политическа воля, решителност, стратегическа и дългосрочна визия, както и устойчив ангажимент за осъществяването на необходимите реформи".

Коментирайки ситуацията в Сърбия, Илхан Кючюк изрази съжалението си от факта, че страната продължава да води външна политика, която не е в пълно съответствие с тази на ЕС. „Имайки предвид сложната геополитическа обстановка в региона, липсата на синхрон между външните политики на Сърбия и ЕС e предпоставка за дестабилизиране на Балканите", категоричен е Кючюк.

Евродепутатът призова и за ускорени реформи, които да нормализират политическия и етнически климат в Македония след дългия етап на нестабилност. „С огромен ентусиазъм приветствам формирането на ново правителство в страната и желанието на новата власт да работи за бързото присъединяване към НАТО и ЕС", заяви Кючюк.

Според него премиерът Заев трябва да прояви необходимата политическа воля и отговорност, за да стартира така необходимите реформи, но и да насърчи културата на толерантност и приобщаване между различните етнически, национални и религиозни общности.

„Не на последно място, призовавам ЕС да демонстрира силна политическа подкрепа за европейската перспектива на Македония, защото само така ще можем да съхраним мечтите на два милиона граждани живи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай