ГЕРБ: Независимостта е кауза, която се отстоява с постоянство, а не с конфликти

ГЕРБ: Независимостта е кауза, която се отстоява с постоянство, а не с конфликти | StandartNews.com

Независимостта не е празник, а кауза, която се отстоява с постоянство, а не се храни с конфликти, тя е израз на единението на една нация. Като народни представители не трябва да поставяме на риск правото на нацията на избор. Това се казва в декларация на ПГ на ГЕРБ, прочетена от Тома Биков по повод на 22 септември - Деня на независимостта на България.

Празникът на независимостта е безспорен израз на завещание на национален успех, актът е резултат от борбите за българска църковна независимост, преминава през хилядите жертви на националноосвободителното движение, през образа на Апостола на свободата и формулирания от него национален идеал, се посочва в текста. Резултат е и на усилията на редица правителства и парламенти след Освобождението, градили институциите на България.

Днес 22 септември е настояще и бъдеще, празникът устоя на предизвикателствата пред българския народ, заявяват от ГЕРБ. Биков припомни, че след 1944 г. датата е била извадена от календара и е върната през 1998 г. като официален празник. По думите му независимостта се състои в правото на народа да избира сам пътя, по който да върви. Често той е бил осеян с грешки и предателства, отбелязват още от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай