БАН дава акъл на Бойко за Македония

БАН дава акъл на Бойко за Македония | StandartNews.com

София. Премиерът Бойко Борисов иска помощ от БАН за Македония. "Възложили сме на учените да ни развият един материал по точката „Добросъседство с Македония”, каза той в Министерски съвет.

"Когато отиваме да се гласуваме в Брюксел, и да се изказваме с президента и другите длъжностни лица – да имаме това, което БАН ни е подготвил като материал", коментира премиерът, цитиран от Фокус.  Ректорите на Софийския университет и новият директор на БАН са поканени да присъстват на всяка среща на Министерски съвет, за да оказват помощ при решенията.

Шефове на вузове и председателят на Българската академия на науките присъстваха на началото на днешното заседание на кабинета. "Прието е предложение  за одобряване на списък с тематичните цели, които да бъдат включени в договора на партньорство на Република България за периода 2014 - 2020 г., и списък с програми и водещо ведомство за разработване на всяка една програма", каза министър-председателят в началото на правителственото заседание. „Всички обявяваме образованието, науката, иновациите за приоритет, но всъщност парите по европейските програми не са в тази сфера”, допълни той.

„Сега, с целия си административен капацитет, който има Министерство на образованието, и с колегите, които сега са се разхвърляли по другите програми, да усилим дирекцията с по 1 - 2 човека, за да може да се случи това, което вие предлагахте, и ние направихме”, коментира Борисов, в присъствието на ректори на университети и председателя на БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай