Ангел Найденов: Състоянието на армията е много лошо

Ангел Найденов: Състоянието на армията е много лошо | StandartNews.com

София. „Имам основание да твърдя, че състоянието в армията е много по-лошо, отколкото дори аз съм си представял, достатъчно е да се чуят оценките на командирите на видовете въоръжени сили". Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването „Денят започва" по БНТ.

Министърът обясни, че оценките на командирите по отношение на материално-техническото снабдяване, по осигуряване на условията, които гарантират максимално изпълнение на техните задачи, предизвиква загриженост. „Това е най-мекият израз, който мога да използвам. Резултатът е продукт на недостатъчните финансови средства, които не са били осигурявани в рамките на изминалите 4 години", каза Найденов.

Според Найденов в плана за развитие на въоръжените сили пише ясно, че за отбрана трябва да се отделят 1,5% от БВП. Те винаги са се движели от 1,25 до 1,35%, което означава винаги недостиг от порядъка на 150-200 млн. лева, обясни той и уточни, че 74% от всички разходи отиват за разходи на личния състав. Само 5% има за капиталови разходи и остават 5%, които да отиват за осъществяване проектите за инвестиции в модернизацията на армията, обясни Ангел Найденов.

Работата на министъра на отбраната ще се основава на няколко приоритета. Първо-да се осигурят условия за добро изпълнение на отговорностите на армията и условия за изпълнение на съюзнически ангажименти между нея и министерството. Второ- да продължи процеса на трансформация на въоръжените сили – модернизация. "За мен не е достатъчно да има механичен сбор от инвестиционни намерения. В следващите месеци трябва да се разработи и предложи в НС една програма за модернизация на въоръжените сили, която да се разпише по срокове, да има ясни цели и източници на финансиране", допълни Найденов и уточни, че третият приоритет ще бъде осигуреността на участниците в мисии, в операции зад граница.

С осигуреността на войниците зад граница не трябва да бъдат правени компромиси, твърди Найденов. Той обясни, че войниците трябва да се пращат на такива операции с гаранция над 100%. Министърът на отбраната даде пример с ниското качеството на обувките на участниците ни в операцията в Афганистан. „Рискът от корупция е изследван в областите по отношение на доставките и сключването на договори, управлението на финансовия ресурс на МО, след това са хората и човешкият ресурс и това са всички последици върху участието в операции и мисии. Има фрапиращи примери и голяма част от тези рискове са свързани с хората, с това, че се подготвят така документите, че в крайна сметка да има един-единствен избран за сключване на този договор, тоест те се подготвят за определена фирма", добави Найденов. Той настоява за по-голяма прозрачност в начина, по който се образуват цените и се подават данните в Министерство на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай