Почина журналистът Александър Авджиев

Почина журналистът Александър Авджиев  | StandartNews.com

София. Журналистът Александър Авджиев е починал тази сутрин във Военна болница, съобщи БЛИЦ. Лекарите са се опитали да го стабилизират, за да го преместят на лечение в клиника в Турция.

Авджиев страдаше от тежко онкологично заболяване. Диагнозата на журналиста бе "рак на белите дробове". Ръководството на БНТ, където той работеше дълги години, и журналисти организираха кампания за набиране на средства за лечението му.

През януари тази година той научава, че има рак на белите дробове. През последните дни здравословното му състояние се влоши рязко. Тогава семейството му помоли негови приятели и близки да дарят средства за лечението му.

Александър Авджиев е роден през 1958 г. в София. Неговата журналистическа кариера тръгва от БНР, където е водещ на предаването “Хоризонт на вълните на младостта”. През 1987 г. става репортер и водещ на новините в Българската телевизия.

1988-а е годината, която го прави известен в цялата страна. Тогава тръгва съботното сутрешно шоу “Добро утро” - първообразът на магазинните тв блокове днес. В екипа са все млади, интелигентни и амбициозни журналисти. Заради тях зрителите се научават да стават рано в събота и да гледат предаването.

Един ден в телевизията дошъл и Тодор Живков. Разхождайки се по коридорите, срещнал Емил Розов - и той от “Добро утро”. “Е, как сте, как сте в предаването”, попитал държавният и партиен ръководител. “Много ни е малка стаичката, др. Живков”, казал си Розов и даже отворил вратата. Живков се разпоредил и екипът се разширил. Тази история и Авджиев, и Розов обичат да я разказват през смях. Предаването продължава до 2002 г. След това Авджиев става последователно отговорен редактор и един от водещите на сутрешния блок “Денят започва”, ръководител на Главна редакция “Общество”. По-късно прави и предаването “Навигатор”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай