Петрич привлича 5 общини във факелно шествие за Левски

Кампанията "Моят град" на Стандарт продължи с гр. Петрич

Петрич привлича 5 общини във факелно шествие за Левски | StandartNews.com

Хераклея Синтика с награда от "Моят град"

Нов път ще води до античното селище, посещават го 70 000 туристи годишно

Още една награда завоюва археологическото бижу на Петрич Хераклея Синтика. Кампанията "Моят град" на в. "Стандарт" отличи античния град като един от 10-те повода за гордост на Петрич и България.
Хераклея Синтика се превърна вчера в изложбена зала. Над 100 души от Петрич, предимно млади хора, и няколко групи туристи изпълниха обекта, за да видят уникалната изложба "10 причини да остана в моя Петрич", организирана от "Стандарт" и общината.

Тук кампанията може да се нарече 10 по 10 причини да остана в Петрич, каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов, връчвайки наградата за Хераклея Синтика. Признанието в категория "Култура" бе за откривателя на античния град доц. д-р Людмил Вагалински. В момента той представя обекта на научна конференция в Македония. От негово име отличието взе Сотир Иванов, директор на Историческия музей в Петрич, който стопанисва Хераклея Синтика. Тук е единствената запазена гражданска базилика на Балканския полуостров, каза Иванов. И съобщи, че 70 000 туристи годишно посещават уникалния обект. В понеделник започва новия археологически сезон и се очакват нови значими находки. В момента община Петрич изгражда и чисто нов път до античния град. Това ще увеличи в пъти туристите. "Стандарт" имаше предчувствие за значимостта на Хераклея Синтика, защото още преди време определи града като един от най-хубавите обекти, каза още Иванов. Кампанията "Чудесата на България" на в. "Стандарт" даде миналата година голямата награда за археологическо откритие именно на Хераклея Синтика.

Петрич бе третата спирка от маратона на "Стандарт" в градовете. Най-новата кампания на вестника "Моят град" тръгна миналия петък от Банско и Разлог.

Преди 25 години се искаше смелост да заминеш, днес се изисква смелост да останеш в България и да работиш за нея, каза главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Така се роди идеята за своеобразна пътуваща изложба "10 причини да остана в моя роден град". На всеки град, който посещаваме, подаряваме 10 фотопана, които илюстрират 10 повода за гордост. Награждаваме и хората, които с приноса си в развитието на икономиката, туризма, културата, спорта и образованието са пример за останалите.

Адмирации за "Стандарт", каза кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той нарече представянето на обектите в града си "Видими резултати - работа за Петрич". Нищо от свършеното не би могло да стане без вас, гражданите на Петрич, вие сте коректив и мотиватор, каза Бръчков. И допълни: "Всяка вашия идея ни мотивира да работим. Бъдете будни!"

Една от най-големите гордости на Петрич са факелните шествия за годишнините от гибелта на най-великия българин - Апостола на свободата Васил Левски. Инициативата на кмета е от 3 години. Тази година пет общини участваха във факелното шествие: Сандански, Струмяни, Кресна, Симитли и Разлог. Това е ценен урок по родолюбие, в който с интерес участват младите. Така историята се помни и споменът за видните български синове се пази от поколенията, каза Бръчков.

Две песни за Петрич, изпети от талантливите деца на града, изправиха на крака гостите на церемонията. Те бурно аплодираха Тони Шумарова от Вокално студио "Сгушена Звездица" за изпълнението й "Моят град" и формация "Хераклея" с ръководител Таня Точева, която представи песен за античния град и днешния Петрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай