18:55 ч.

10.11.17

2 мин.

0

4

0

ОБЗОР: Радиационен облак откъм Русия е преминал над Европа

от редактор |

ОБЗОР: Радиационен облак откъм Русия е преминал над Европа

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, съобщи МОСВ


Радиационен облак е преминал над Европа в последните седмици, съобщи Институтът за ядрена безопасност на Франция (IRSN), цитиран от агенция Ройтерс. Има индикации за проблем в обект с ядрени материали в Русия или Казахстан през последната седмица на септември.


В началото на миналия месец Федералната служба за радиационна защита на Германия съобщи, че е засечено увеличение на радиоактивността във въздуха в Западна и Централна Европа, но няма опасност за човешкото здраве. Службата отбеляза, че е регистрирано увеличение на нивата на изотопа рутений-106 в Германия, Италия, Австрия, Швейцария и Франция от 29 септември. От френския институт изключиха да е имало инцидент в ядрен реактор, пояснявайки, че вероятно е възникнал проблем в обект за отработено ядрено гориво или в център за радиотерапия.


Поради краткия си период на полуразпад (373,6 дни) рутений-106 често се използва в медицината. Няма непосредствена заплаха за човешкото здраве и за околната среда в Европа, уверяват от института. IRSN не може да установи точното местоположение, където е възникнал инцидентът, но основавайки се на метеорологичното време, вероятно става въпрос за зона между Урал и река Волга. Русия не знае за инцидент на територията си, а от института не са успели да се свържат с Казахстан.


Рутений-106 се използва за радиационна онкология и понякога е източник на енергия за захранване на сателити. От френския институт са изчислили, че количеството рутений-106 е между 100 и 300 терабекерел, пояснявайки, че при инцидент с подобен магнитуд във Франция е щяло да има евакуация на хора в радиус няколко километра от мястото на инцидента.


Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. От МОСВ обясняват, че в периода 29 септември – 4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) е измерена специфична активност на рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Експертите са уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:32 · 10.11.2017
Разбира се че са измислици и Чернобил също е измислица комунистическо тролче
Потребител · 22:53 · 10.11.2017
@Потребител ???? Hubavo e da si dobronameren, no da si naiven do takava stepen , 4e da otri4ash factite .....
Потребител · 01:16 · 11.11.2017
@Потребител Нe става въпрос за 4eрнобил западна подлого! Става въприс за нeдоказано дeмонизиранe и такива говeда като тeбe щe разбeрат нeщата, но много късно щe e тогава!
Потребител · 19:02 · 10.11.2017
Порeднитe измислиzи на пропагандата. А Стандарт както винаги сe позори като пишe глупости.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент