Кметове си искат Николай Нанков за министър

Кметове си искат Николай Нанков за министър | StandartNews.com

Сдружението на общините се обяви в подкрепа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщава БНР.

Кметовете на едни от най-големите български градове и общини застанаха в подкрепа на Нанков. Градоначалниците смятат, че той има безспорни качества за бранша и оставката му не трябва да бъде гласувана. Според тях при смяната ще се стигне до забавяне на подготвени и одобрени проекти, тъй като много неща зависят от министъра.

Регионалният министър Николай Нанков подаде оставка заедно с колегите си Валентин Радев и Ивайло Московски, като така те поеха политическа отговорност след тежката катастрофа с автобус край Своге, в която загинаха 17 души. Вчера премиерът представи и кандидатурите за постовете на министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта.

Александър Манолeв, който в момента е заместник-министър в Министерството на икономиката, ще оглави Министерството на транспорта. Главният секретар на МВР Младен Маринов ще заеме поста министър на вътрешните работи. Петя Аврамова поема Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Според кмета на Правец Румен Гунински от БСП, въпреки че МРРБ е едно от най-тежките министерства, министър Нанков се справя добре с работата си. Гунински каза още, че преди да се говори за това как оставките на тримата министри ще се отразят на управлението и дали ще решат проблемите, трябва първо да се изясни кои са виновните за случая в Своге.

„Аз не виждам пряка вина на министър Нанков или другите министри за този нещастен случай. Нека разследващите органи да кажат първо кой е виновникът, защото много се изговори през последните дни за този инцидент. Аз имам и една препоръка към министъра – нека има по-големи отговорности и изисквания към фирмите, които изпълняват тези обществен поръчки. Не чух нищо да се говори за надзора на фирмата", каза Гунински пред БНР.

„Право е на министър-председателя да си предложи министрите в своя кабинет и той носи цялата отговорност", заключи Гунински.

Кметът на Димитровград Иво Димов, който е и заместник-председател на Сдружението на общините, твърдо подкрепя министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и е категорично против освобождаването му от поста, въпреки че сподели казаното от кмета на Правец, че все пак решенията ги взема премиерът.

„С работата си министър Нанков доказа, че местната и централна власт могат да работят в много добро взаимодействие, водени от принципите на диалога и сътрудничеството и най-вече водени от интересите на българските граждани. Това беше един от министрите, които спечелиха по категоричен начин нашето доверие", категоричен бе Димов.

Съществува риск от забавянето на проекти по Програмата "Региони в растеж" при смяната на подалия оставка министър на регионалното развитие Николай Нанков с Петя Аврамова, тъй като е необходимо технологично време, за да навлезе в работата следващият министър, каза още Димов. По думите му, тази оставка е прибързана и трябва да се помисли сериозно върху нея.
„Опитът, експертността, диалогичността на министър Нанков биха имали по-голяма обществена полза, отколкото неговото напускане", обясни Димов.

Той каза още, че не познава предложената за поста на Нанков Петя Аврамова, но се надява, че изборът е правилен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай