Искат жена за игумен на "Седемте престола"

Моля за ревизия в манастира, нося пистолет заради заплахи, признава Покровски

Искат жена за игумен на "Седемте престола" | StandartNews.com

Не само София се тресе от протести и иска оставки. Селата около знаменития манастир "Седемте престола" - Габровница, Осеновлаг и Брезовдол събраха подписка с 600 имена, за да свалят от престола новия игумен отец Петър Покровски. Недоволните устроиха истински митинг пред Софийска митрополия. И обвиниха отчето, че продава манастирско имущество, носи оръжие и си е купило джип с църковни пари.

Всеки в Габровница има твърда позиция - "за" или "против" отец Петър Покровски. Стане ли дума за "Седемте престола", местните зарязват работата и се почва бурна дискусия. Дафинка Манолова набързо свиква минимитинг пред екипа на "Стандарт". Видно е - в селото се боят, че отецът изнася вещи от обителта. "За строителството на манастирските сгради сме работили всички доброволно - баща ми, мъжът ми, аз", пали се Дафинка. "Но най-много навремето помогна директорът на завода в Елисейна - Илия Николов. А цялата работа се организираше от покойния игумен поп Димитър Кръстанов и жена му Веска, която сега я изгониха и сложиха нов игумен", разказва Дафинка. "Не знам кой ни го натресе. И отец Константин, който наследи Димитър, бе добър човек. Не съм ходила още на манастира, но чувам, че вратите са затворени и не пуска никого, без да го разпитва. А жената на поп Димитър - Веска, държеше отворено, свещ да запалиш, да се помолиш, наглеждаше двора с цветята", хвали я Дафинка.

За кръчмата пред "Седемте престола", която се държи от племенника на Кръстанови, всички са категорични - няма лошо туристите да отдъхват пред стените на манастира - стига да не се готви и пие в обителта. Но с назначенията от Софийска митрополия, която по думите им не е дала нито лев, не могат да се примирят. Отсичат - не може от столицата да определят кой да управлява манастира, който отдавна е без монаси. Каквото е направено, все е дело на покойния поп Димитър и на Илия Николов, категоричен е и Вълко Симеонов. "Японци имаха приватизационен интерес към предприятията в Елисейна. Заради тях - да има къде да почиват - се изгради новото крило с апартаментите, вложиха се тези пари. Фирмата пое дори прането на бельото. Е, сделката не стана, ама построеното остана. Манастирът преди това беше жив въшкарник разказва Вълко.

В Осеновлаг отдавна кръчмата е хлопнала кепенците, но ролята на център за социални контакти е поета от неизбежния смесен магазин. Пред него намираме бившия кмет Атанас Иванов, който си има версия за скандала. "Хората бяха свикнали с Веска и искаха да си остане тя като управляващ обителта", обясни той. В разговора се включи и селският фелдшер Ангел Димитров. "Г-жа Кръстанова бе отстранена, имаше и други уволнени от предния персонал и естествено бе да се организира тази подписка. Най-обикновени икономически интереси. Но си има, в крайна сметка, Софийска митрополия, Синод, това и си е тяхна работа", смята Ангел. "Никой не оспорва, че отец Димитър и Веска допринесоха много за манастира. Имаше преди нея домакини, които много крадяха. Направи и заведение, което според мен е основната причина за това брожение, най-вече за ползването на водата и електричеството. Не искаме да се месим, живели сме с това семейство цял живот", казва фелдшерът. Но с екскмета посрещат със смях информацията, че са събрани 600 подписа срещу новия игумен. "В трите села едва ли живеят общо толкова хора!", категорични са те.

На страната на отец Петър пък е безработната Здравка Маринова. "Много добре направиха, че я махнаха попадията! Беше се оградила със свои хора. Хем припечелваха пари като безработни, хем вземаха надници от нея. Събираше недогорелите свещи и с тях кладеше огън да си затваря бурканите, манастира го обърна на свинарник!", пали се Маринова.

Докато трите села край Своге спореха кой крив и кой прав, "Стандарт" откри отец Покровски в София, където защитаваше проект по европрограма за 359 000 евро с цел генерален ремонт на жилищното крило. Но преди това все пак посетихме историческата обител, която е вдъхновила Иван Вазов да напише стихотворението си "Клепалото" и, където е погребан писателят Змей Горянин (Светозар Иванов). Видяхме, че прословуто перално помещение е прясно измазано и в него чака чисто нова пералня, заменила предадената за скрап. А 57-те легла чакат туристите. Дворът си е пак поддържан и потънал в цветя, търсещи светлина под трите гигантски секвои, подарени от цар Фердинанд.

Отец Петър Покровски е видимо притеснен от ставащото. "Не мога да разбера какво искат тези хора, въпреки че много мои братя - и свещеници, и монаси ме предупреждаваха, че ще си патя. Още при въдворяването ми в манастира отпред се събра тълпа, която крещеше, че не ме иска и че ще ме изгонят на всяка цена и с всички средства. И това в присъствието на Негово преосвещенство епископ Йоан и протосингела отец Ангелов. Хора, които не съм виждал, и които не познавам", разказа Покровски. Свещеникът отхвърли всички обвинения като несъстоятелни. "Вярно е, изхвърлих всякакви стари неща, но за всичко имам разписки. И сега се мъча да подменя цялата битова техника с нова. Дадох възможност на г-жа Кръстанова да изнесе всичко, което смята за свое, след което започнах да обзавеждам домакинството практически наново, като се започне от лъжиците и тенджерите.

Въпросният джип съм го купил със свои пари и съм го оформил като собственост на манастира. За да стане ясно всичко това съм подал иск за пълна ревизия. А законно притежаван пистолет наистина нося, макар и не непрекъснато, защото съм получил заплахи за физическа разправа, за която съм внесъл официална жалба в полицията и прокуратурата. За останалите обвинения, че съм разкопал гроба на Змей Горянин, за да търся златото на Вълчан войвода и поп Мартин (манастирът е особено популярен в иманярските легенди - б.а) просто се чудя да се смея ли, да плача ли", коментира пред "Стандарт" отчето.

Нещата около манастира "Седемте престола" никак не са за смях. Така че Софийска митрополия да направи колкото се може по-бързо обещаната от нея проверка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай