Имало и пето бебе в корема на Севи, която роди четиризнаци

Имало и пето бебе в корема на Севи, която роди четиризнаци | StandartNews.com

Благата вест, че в Русе са се родили четиризнаци развълнува цяла България. А в крайдунавския град, разбира се, е тема номер 1. Всеки се чуди и мае дали пък не е срещал някъде благословените с четири рожби Севдие и Ерхан Ахмедови. "Вие май сте таткото на четиризнаците!", възкликнала на вестникарска будка непозната русенка, разказва развълнуван новоизлюпеният татко. 31-годишният мъж все още е смутен от медийния шум около семейството, но е наясно, че раждането на четиризнаци си е събитие от национален мащаб. Бебетата проплакаха на 9 септември по обяд в АГ комплекса на русенската болница. За изненада на своите родители и на лекарите, вместо три се оказаха четири. Но това не е последният сюрприз - вчера, при ревизия на матката на Севдие е бил открит пети отдавна загинал плод, научи "Стандарт".

"Севдие е първата ми любов. Заедно сме от деца", разказа пред "Стандарт" щастливият татко Ерхан. Младите са родом от русенското село Батишница, където къщите на двете фамилиите деляла само една улица. "Тяхното е съдба! Познават се от цял живот. Разликата във възрастта им е два месеца, а първата им обща снимка е от детската градина", разкри сестрата на многодетната майка.
Ерхан не крие любовта си към Севи и признава, че е влюбен в жена си от 6-и клас. Двамата стават семейство през 2005 г. "От 4 г. години сме в Русе", обяснява 31-годишният мъж. Преди да се появят бебетата младата жена работи в магазин в центъра, а в същото време следва в университета. Ерхан пък се пробва като търговец.

От 2 месеца започнах с магазинче

казва многодетният татко и си пожелава бизнесът да потръгне.
Когато стават семейство, двамата съвсем естествено започват да мечтаят за детенце. Не крият, че очаквали щастливото събитие 8 г. Късметът спохожда Севдие и Ерхан след срещата им с д-р Георги Стаменов в София. Русенката забременява още след първата инсеминация, а не по метода ин витро. "Неописуема радост", спомня си щастливата фамилия за мига, когато научават, че Севи ще става майка. "Бяхме за едно, после станаха две, след няколко месеца ни съобщиха, че са три, а пък се родиха четири", шегува се щастливият татко.
Двамата родители първоначално са изненадани от новината за броя на бебетата. Още повече че и в двата рода няма близнаци, разказват те.
По време на бременността бъдещата майка се налага да постъпи замалко в болницата. Тогава лекарите й съобщават, че всъщност бебетата не са две, а три. Медицинската апаратура го потвърждава, а семейството с трепет научава, че ще станат родители на две момченца и едно момиченце.

Първоначално се очакват на 11 ноември

но с напредването на бременността Севдие е подготвена, че малките могат да избързат. Лекарите в Русе вземат решение да оперират младата майка на 9 септември, след преценка на състоянието на бебетата. Четирите мъничета проплакват в рамките на 3 минути. Четиризнаците са родени между 12,26 и 12,29 часа, разказа медицинският екип, извършил секциото. Операцията е проведена под ръководството на д-р Георги Хубчев заедно с колегите му д-р Минчева, д-р Радкова, д-р Георгиева и д-р Панайотова. На бял свят първо се появяват момченцата, последвани от двете момиченца. Най-малкото бебе е родено с тегло 1,300 кг, а най-едричкото е 1,600 кг. Бебетата са добре и са стабилизирани, обясниха от болницата. Севдие също се възстановява. Екипът в Русе е извършил перфектна операция, категорични са колегите им.
Както "Стандарт" вече писа, родителите на децата отначало избрали имена за две момченца и момиченце, но в понеделник бащата бързо се наложило прибави в списъка още едно женско име. Наследниците на фамилията ще носят първите букви на двете си баби, на таткото и името на майката. Момченцата и момиченцата

ще се казват Енес, Ранес, Бенет и Севи

"Само едно легло имаме поръчано", споделя таткото. След първоначалната радост и шок младите родители имат доста неотложни задачи. Заради суеверие не искали да избързват с покупките за бебетата, обяснява Ерхан. На първо време многодетното семейство ще се настани при своята баба, защото младите живеели в таванска стая в същия блок. Там вече ремонтирали кът за малчуганите. От 2 дни таткото обмисля и предстоящата покупка на количка. Преди да се появят бебетата, Севдие и мъжът й се запознали с родители на тризнаци, за да обменят опит с тях. "Сега ще търсим за ценни съвети майка и татко на четиризнаци", казва Ерхан. Той знае, че наред с огромната радост върви и голямата отговорност в отглеждането на децата. Младото семейство ще разчита и на своите близки и най-вече на двете щастливи баби Бедрие и Рени.
Първата помощ за многодетното семейство дойде от общината в Русе, откъдето изненадаха родителите с финансова помощ. От кметството заявиха, че многодетното семейство Ахмедови ще бъде настанено в двустайно общинско жилище, което ще бъде ремонтирано от общината.
Местният парламент в Русе също ще подпомогне младите. Общински съветници излязоха с предложение на сесията на 19 септември

да сложат касичка за дарения

Още повече че появата на четиризнаци в Русе е събитие. Последното подобно раждане в дунавския град е регистрирано преди 51 г. Статистиката сочи, че в света пък има едва около 4000 подобни случая.

Четиризнаци и в Пловдив

Преди 9 г. и в Пловдив имаше майка героиня, която роди наведнъж четири бебета. 26-годишната Катерина и съпругът й Иван Стоицов се сдобиха с четиризнаците след зачеване по естествен път и веднага бяха обявени за сензация от медиите. Другата причина да привлекат вниманието бе, че това бе първото раждане на четири деца под тепетата след четвърт век. Майката е по професия молекулярен биолог, а бащата богослов. 2 г. преди да се сдобият с бебетата, двамата се оженили и заживели в Пловдив, който е родният град на Иван. Катерина пък е от Благоевград, но предпочела да се премести в по-големия град. След като забременяла и тръгнала на консултации при гинеколог, на видиозон видели четири бебета. Цялата бременност била наблюдавана внимателно до момента, когато Катерина постъпила по спешност в АГ-клиниката на УМБАЛ "Св. Георги". Родилката поел лично шефът на клиниката проф. Никола Милчев. За съжаление големият доктор си отиде преди 2 г. Екип от 16 специалисти участвал в секцото. Първо на бял свят се появило едното момиченце, което тежало 1,200 кг. След това дошла сестра му - 1,150 кг. Третото, най-голямо бебе, било момче и тежало 1,250 кг, а братчето му, четвъртото, едва 980 г. Веднага след раждането стана ясно, че и в двата рода - на Катерина и Иван, имало много близнаци, затова те не били изненадани от четворната радост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай