Гневни мейли до евродепутатите ни заради цензурата в нета

Гневни мейли до евродепутатите ни заради цензурата в нета | StandartNews.com

София. Недоволни от споразумението АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) интернет потребители у нас изразяват възмущението си с имейли до представителите на България в Европарламента. Тази идея им е предоставена от един от най-големите торент сайтове у нас - Zamunda.net.

В разяснителния текст на английски език се посочват евентуалните негативни ефекти от споразумението и се твърди, че Европейският парламент вече е излязъл с резолюция срещу АСТА. Споразумението предвижда преследване на пиратството в световната мрежа и наказателна отговорност за нарушаване на авторски права.

"Какво можете да направите вие? Да изпратите имейл до българските представители там". За улеснение е публикуван и текст на английски, който гласи: "Аз съм против ратифицирането на АСТА, защото смятам, че то потъпква правото ми на достъп и търсене на информация, както и моята лична неприкосновеност, предоставени ми от Конституцията на Република България. Тъй като сте избран от мен представител в ЕП, настоявам да защитите моите права, като гласувате против този срамен договор!"

Посочени са и имейлите на евродепутатите ни, като се уточнява, че позицията на Метин Казак е "за" АСТА.

Във Фейсбук пък се организира първият протест у нас срещу споразумението. Той ще се състои на 11 февруари от 11 часа пред пилоните на НДК и ще премине през почти целия център на София. Вече близо 10 000 души са заявили присъствие. Събитието е организирано от "Анонимъс". На същата дата ще има протести в повечето европейски държави - Франция, Белгия, Словения, Швеция. На 25 януари 30 000 души излязоха на площада в полския град Краков, за да изразят своето недоволство срещу приемането на договорката.

За броени часове групата Anti ACTA & SOPA Bulgaria - ЗА СВОБОДА НА СЛОВОТО! във Фейсбук събра близо 2000 привърженици. На страницата й е посочено, че евродепутатът Метин Казак от ДПС е член на ключовата комисия по международна търговия в Европарламента, от която зависи дали скандалното споразумение да бъде одобрено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай