Бойко: Чака ни страшна зима с бежанците

Бойко: Чака ни страшна зима с бежанците | StandartNews.com

МВР и военните поискаха 204 млн. допълнително заради охраната на браздата

Икономическите емигранти трябва да започнат да се репатрират, каза Митов

Европа да се готви за огромна хуманитарна криза през зимата. Това предупреждение във връзка с бежанската вълна от Близкия изток отправи вчера премиерът Бойко Борисов. "Докато САЩ и Русия не се разберат по основни въпроси, тази бежанска вълна ще продължи да залива Европа и Европа да страда", посочи министър-председателят.

И допълни: "Трябва да се направи така, че тези хора да си стоят по родните места, или Европа да се готви за огромна хуманитарна криза през зимата". От МВР и Гранична полиция вече са поискали допълнително 204 милиона лева за охраната на границите ни до края на годината, стана ясно от думите на премиера. "Това са огромни пари, всеки ден се командироват хора. Нашите граничари изнемогнаха", каза Борисов.

И аргументира разполагането на части от българската армия така: "Тъй като в тези огромни маси от хора, които преминават границата ни, може да има и такива, които не са добре дошли, малка част от армията да подпомага там, на място на граничните полицаи". Министър-председателят нарече "абсолютна спекулация" слуховете, че някой по българските граници би използвал насилие срещу бежанците. "Военните са там, за да внасят респект, за да внасят сигурност на тези хора и, ако дойдат лошите, да мога да реагират", заяви Борисов.

"Благодаря на колегите, че проявяват такова разбиране. Ние сме една държава, но това го решихме съвместно с всички страни", каза още той. "Не може десетки хиляди хора да минават през границата ни и ние да не вземем елементарни превантивни мерки, като си ескортираме по-сериозни подразделения там", отбеляза премиерът.

По-рано през деня външният министър Даниел Митов заяви пред БНТ, че на границата е изпратена най-леката бронирана техника и до 25 военнослужещи, които ще следят за евентуален засилен имиграционен поток. "Знаете, когато има проблем при съседа ти, в един момент този проблем може да се прехвърли и при теб. Ние не можем да игнорираме факта, че нашите съседи имат определен проблем и трябва да се стремим да им помагаме всячески", отбеляза Митов. По думите му твърде дълго време мерките за борба срещу "Ислямска държава" не са давали ефект и е необходима нова стратегия за справяне с проблема.

"Причините са ясни - специално конфликта в Сирия, разрастващото се влияние на така наречената Ислямска държава е основен генератор на бежански потоци и там трябва да се насочат усилията ни много по-сериозно", заяви още външният ни министър. Митов обърна сериозно внимание и на факта, че страните от ЕС трябва да започнат да правят ясно разграничаване на икономическите имигранти от бежанците. "Да започнем много по-сериозно да обръщаме внимание на държавите, откъдето идват всички тези хора, и тези, които са практически икономически емигранти, трябва да започнат да се репатрират, да се връщат обратно", заяви дипломат номер 1.

Жандармерия и по границата с Турция

От днес по границата ни с Турция ще пазят и части на жандармерията. По заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова сили на Дирекция "Жандармерия" със съответната специализирана техника и снаряжение ще бъдат придадени към състава на РДГП-Елхово, съобщиха от пресцентъра на МВР. Жандармеристите ще се включат в специализираната полицейска операция със задача да оказват съдействие на служителите на Гранична полиция по охрана на българо-турската граница.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Събираме милиони от удари по контрабанда

Бойко Борисов, премиер

За щата на МВР

В момента МВР се задъхва преди всичко заради безумието, което е направило предишното правителство с популисткото вдигането на заплатите в МВР, без да има финансово обезпечение в бюджета за това. Това е все едно да поканя колегите на ресторант, да се наядем, да се напием и да кажа на някого ти ще платиш сметката и да си отида. Това направи Пламен Орешарски. Вдигна им заплатите с 200 милиона, без да ги има в бюджета. Ние сега на фона на кризи и всичко останало, което се случва, трябва и тези дупки да попълваме. Аз ще ги дам тези пари, защото заедно с всички колеги от правителството работим срещу контрабандата и корупцията така, че с милиони събираме повече. Но не е честно да харчиш и след това друг да ти плаща сметката. Ние от дълга и от фискалния резерв лев не сме похарчили, виждате - 11 милиарда си стоят там. Това, което харчим и което съм обещал на военните, е заради добрата ни работа срещу корупцията и контрабандата. За това дадохме и 100 милиона повече на пенсионерите, затова правим магистрали, които не бяха пипани от социалистическо време, затова дадохме и 107 милиона на тютюнопроизводителите и още милиони на отделните браншове.

За проверките на горивата

Искаме хората да имат нормални цени на горивата и като отиде човек да зареди гориво, да е качествен бензинът или нафтата, или бутилката с газ. И съответно толкова, колкото плати - да му налеят в резервоара. Поздравявам прокуратурата, НАП, Агенция "Митници" и всички, които ежедневно следят ситуацията. Това няма да е кампанийно, то ще си върви, тъй като виждате - приходите веднага вдигнаха бюджета, веднага се вдигна разходът на гориво от държавата и се оказа, че юли, август по-малко сме карали коли. Това означава и пари за военните - да може да им се купи техника. Правим го в името на хората. Това ще продължи, докато не се дисциплинират. Сега в енергетиката вече звеното започна да работи и там също очаквам подобни резултати, каквито в контрабандата - приходите растат и на сайта на МФ може да ги видите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай