Без млади шофьори на магистралата

"Зайците" с до 3 г. стаж зад волана ще карат с 90 км/ч

Без млади шофьори на магистралата | StandartNews.com

Младите шофьори да не карат по магистралите. Такава идея имат депутати от БСП, които работят по нов закон за движение по пътищата. Ако промяната стане факт, новаците с до 3 г. стаж зад волана няма да летят със 140 км/ч по "Тракия", а ще карат с 90 км/ч по обиколния маршрут. Над новия закон работят червените депутати Татяна Буруджиева и Георги Свиленски, а реформите ще се обсъждат на 20 октомври. Тогава ще се дискутира и предложението тийнейджърите, току-що изкарали книжки, да не излизат с колата на тати след 22 ч в първите 3 или 6 месеца. Причината за готвените мерки са зачестилите катастрофи, предизвикани от неопитни шофьори. "Предложението младите водачи да не карат по магистралите ми звучи прекалено дискриминационно", коментира идеята Георги Янакиев, шеф на Съюза на автомобилистите в България.

Обсъждат новия закон на 20 октомври, солени глоби за летни гуми през зимата

Караш на 2 водки, взимат ти колата

Хилядарка, ако профучиш на червено, ще гласуват в парламента

Драконовски мерки срещу разхайтените шофьори на пътя подготвят депутатите от БСП. Глобата за преминаване на червено да стане от 100 лв. на хилядарка. Почерпените водачи пък ще остават без книжка за половин или за една година. Това са част от предложенията на червените. Те предвиждат сгафилите водачи да остават автоматично и без возило за съответния период. Така всеки, който е пил 2 водки например и седне зад волана, ще трябва след това да ходи пеша или да разчита на половинката си да го вози. На солената санкция ще подлежи и собственикът на колата, ако е дал возилото си на почерпен приятел.

"Целта е да бъде написан изцяло нов закон за движение по пътищата, тъй като сегашният е променян 49 пъти и вече е неефективен", коментира пред "Стандарт" депутатката Татяна Буруджиева. Предложението за нов законопроект е одобрено и от вътрешния министър Цветлин Йовчев. А от БСП организират дискусия по новите текстове на 20 октомври. От МВР ще се концентрират върху параграфите, с които да бъде премахнат рекетът на полицаите по пътищата. До края на месеца от БСП ще стартират дискусии за всички текстове. Целта е хората да приемат законопроекта, преди да бъде гласуван в зала и да се спазват европейските правила на поведение по шосетата, аргументира се и Георги Свиленски, зам.-шеф на транспортната комисия. В новия закон ясно ще са регламентирани и отговорностите на държавата и общините за поддръжката на пътната мрежа.
Най-сериозни ще са промените по отношение на скоростта и употребата на алкохол, категорични са соцдепутатите. Но ще бъдат разписани и ясни правила за всички видове превози, в т.ч. и товарните камиони, например. И сега не се спазват ограниченията за тонаж на товара, като свръхнатоварените тирове рушат пътната настилка, коментира още Свиленски. Както и че заради високи глоби всички шофьори ще се принудят да спазват изискванията за зимни гуми.

Проблемът с износените гуми бил особено голям при тировете. "Няколко инцидента през миналата зима с кървави катастрофи бяха точно поради озовали се в преспите тирове с летни гуми", казва експерти.

Без млади шофьори на "Тракия" е дискриминация

Георги Янакиев, шеф на Съюза на автомобилистите

- Г-н Янакиев, видяхте ли вече проекта за нов закон по пътищата? В него една от идеите е да се забрани на "зайците" шофьори да стъпват на магистралата?

- Все още не, знам, че е на прекалено ранен етап. Но, ако това е вярно за младите шофьори, ми звучи прекалено дискриминационно. В страни като Австрия този проблем е решен по друг начин - освен придружител през първата година, книжката се дава под условие, че може да бъде отнета. Защото е ясно, че 36 часа каране по време на курсовете не са достатъчни. Освен това винаги се поощрява взимането на допълнителни курсове като гаранция за правоспособност.

- Друга планирана промяна е минаването на червен светофар да се санкционира не със 100, а с 1000 лв. Докога ще скачат глобите, което май води само до по-високи нива на корупцията?

- Ние подкрепяме по-високите глоби. Проблемът е в манталитета на шофьорите, които трябва да станат по-дисциплинирани. Нямам обяснение например как може някой да кара с над 100 км/ч в насрещното. В европейските страни организацията е така направена, че дори слепец да си, пак няма да можеш да навлезеш в насрещното движение.

- КАТ работи по идея за тотална ревизия на знаците по пътя. Те са често нелогични и само изнервят шофьорите?

- Приветствам това. Знаковото ни стопанство е в трагично състояние. Все пак обаче най-важното е състоянието на автопарка. Затова вместо традиционните акции "Светлина" тази година ще направим акция "Зима". Ще се проверява масово състоянието на гумите, охладителната течност, фаровете. Доброто им състояние е предпоставка за липса на катастрофи и стъпка към целта до 2020 г. да намалим двойно броя на жертвите на пътя.

Абсурдни знаци изнервят шофьорите

Абсурдни знаци на пътя изнервят шофьорите. Това признаха вчера членове от междуведомствения съвет за безопасността на движение по пътищата.

"Ако отидете на бул. "България" в столицата, ще видите знак с ограничение от 40 км/ч, защото преди година-две е имало строителен обект. Този знак обаче не е махнат и досега. Затова нека КАТ да направи огледи и след това да осъвременят знаците", заявиха пред "Стандарт" от съвета.
Камерата край басейна "Мария Луиза" на метри от Телевизионната кула също е безсмислена, твърдят те. Автомобилите се движели с нормална скорост от 80-90 км, след това забивали спирачки заради ограничението от 50 км, а след радара давали рязко газ към румънското посолство.

"Да сложат ограничение от 70 км, което да бъде спазвано поговолно, другото е лов на вещици", смятат експертите.

Специалисти от КАТ работят по проблема вече няколко месеца. До края на ноември работната група трябва да излезе с предложения за смяна на над 1000 знака. Ще бъде направена и специална електронна карта на цялата страна, в която ще бъдат обозначени промените. След дискусия предложенията ще бъдат изпратени в отделите по транспортна инфраструктура в общините, които да вземат крайното решение за промяната на ограниченията.

1000 лв. уреждат изпит по кормуване

Масови измами при взимането на книжка за шофьори, уволняват проверяващи в страната

Сериозни нарушения има при проверката на изпитите за шофьорски книжки. Най-важните са предварително попълнени листовки, които са раздавани по специален начин. Това разкри министърът на транспорта Данаил Папазов пред БНР.

По думите му много хора са взимали практически шофьорски книжки, без да имат напълно знанията, необходими за управление на автомобил. Може би са попълвали предварително всички листовки и може би са си вземали по-леко изпита, предполагам не безплатно, а срещу някаква услуга на съответния изпитващ, посочи Папазов. "Предполагам, че абсолютно всички хора, които работят в момента в областните управления, ще бъдат сменени. Освен това ще бъдат закрити регионалните звена, за да се види, че веднъж завинаги трябва да се спре с тези действия", подчерта министърът.

Според него най-разпространена е корупцията при издаването на шофьорските книжки, издаването на СЕМТ разрешителни и при проверките на пътя.

Според разкритата схема кандидат-шофьорите плащали между 500 и 1000 лв., а след това били изпращани при точно определен човек, най-често в провинцията, научи "Стандарт". Там взимали изпита по кормуване без никакви проблеми.

Изпитващи от "Автомобилна администрация" и катаджии от поне 3 от големите града в страната били заедно в далаверата. Предполага се, че около 1000 души годишно минавали по новия канал за взимане на шофьорски книжки.

Тапиите за "зайци" режат главите в ДАИ

Скандалите и корупцията с издаването на шофьорски книжки е дамоклевият меч в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", която хората знаят като ДАИ. В средата на август заради обвинения в корупция подаде оставка предпоследният шеф на агенцията Валентин Божков. Това стана ден, след като агенти на ДАНС нахлула в сградата на службата и арестуваха 11 души. Сред тях бяха и служители на агенцията във Велико Търново, Благоевград и София.

Предшественикът на Божков - Симеон Арнаудов, също на практика си отиде зарази проверки на инспектората на транспортното ведомство и прокуратурата при при издаването на шофьорски книжки. Няколко месеца по-рано, през октомври 2010 г., двама служители на агенцията - Кънчо Димитров и Иво Кръстев, бяха уволнени с мотива, че са изнасяли данни за корупция при издаването на шофьорски книжки на неграмотни българи и незнаещи български език чужденци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай