Българска гайда в Люксембург

Клуб се грижи за духовните наслади на нашенците в сърцето на Европа

Българска гайда в Люксембург | StandartNews.com

Люксембург-София. Наричат ги "сърцати" личности. Макар че славата им се носи из европейските институции от Брюксел до Люксембург, не са се главозамаяли. За някои те са истинските посланици на българската култура. Мила Тодорова, Маргарита Георгиева, Бояна Стаменова и Чавдар Аладжов имат единствена цел - да покажат най-хубавото от България. Пътищата им са се пресекли във Великото херцогство, където са преводачи в ЕС, а от няколко години имат и обща кауза със звучното наименование "Гайда".

Клубът, създаден преди четири години към Културния център на европейските институции в Люксембург, обединява патриотизма и енергията на групата ентусиасти. Те работят за всички, които имат нужда от българския дух, изкуство и традиции, от балканския темперамент.

"Идеята беше формулирана на 3 март 2009 г.", разказва Маргарита. С Чавдар решили да отбележат националния празник подобаващо, като поканят колкото може повече българи. Новината се разнесла и в апартамента, където двамата живеели отскоро, дошли 50 нашенци. "Тогава решихме, че щом можем да съберем толкова хора на гости, е редно да направим нещо повече". А влюбеният в България французин Еманюел Френ изиграва решаващата роля в акцията. "Той е самоук гайдар. Затова избрахме това име", уточнява Мила. Така клубът се пръква на 1 юли 2009 г. Неговите създатели са 12 българи. Четири години по-късно членовете му са около 70, като националността не е условие за съучастие и съпричастност. Мнозинството е българско, но има поляк, французин, грък, унгарец, австриец, швейцарец. Началото е отбелязано с шопска салата, мръвки на шиш и автентични народни костюми. Еманюел Френ и тъпанджията Борис Динев са във вихъра си. 80 души идват на първата сбирка. Те дегустират вкусната баница, извисяват глас за български песни и се хващат на кръшното хоро.

Първото голямо събитие на клуба е и първото му голямо изпитание. "Поканихме Теодосий Спасов. Точно тогава изригна вулканът в Исландия и беше цяло чудо, че той успа да пристигне", казва развълнувано Мила, преживявайки отново съспенсът. "В онези дни дори Виенската филхармония не успя да направи концерта си, но

нашето събитие се случи след хиляди перипетии

продължава разпалено Мила. Пушекът от исландския вулкан, който блокира въздушния трафик в Европа, заварва Теодосий Спасов и музикантите му в Прага, където са били на участие. "Бояна съвършено случайно беше в чешката столица и ги докара в Люксембург с колата си един час преди началото на шоуто им", добавя Мила.

"Гайдари"-те организират концерти, театрални гастроли, изложби и курсове, давайки храна за душата на българската общност. По тяхна покана във Великото херцогство са гостували Камен Донев с прочутия си моноспектакъл "Размислите на един учител за народното творчество". солистката на "Мистерията на българските гласове" Калинка Вълчева, детският ансамбъл "Загорче"... Миналия месец Татяна Лолова се вихри на люксембургска сцена с култовото си представление "Дуенде". Надяват се догодина да им гостува Мая Новоселска с "Едно малко радио". "През 2011-а бяхме организирали 39 събития, без да броим народните танци", казва с гордост Маргарита.

"Финансираме събитията с пари от билети. Инвестираме в разходи за предстоящи прояви", коментира Чавдар. "Всеки член на клуба, който предложи нещо конкретно, се заема с координацията и реализацията. Така работим", уточнява Мила.

Благодарение на "Гайда" в Люксембург има курсове по народни танци. Води ги професионален хореограф два пъти в седмицата за възрастни и веднъж за деца.

Хората свикнаха да се виждат във вторник и петък

Курсът е истинско социално явление", отбелязва Чавдар. Организират и курсове по български език, а преди празници - различни ателиета за децата. На последното малчуганите майсторят сурвачки.

"Гайда"-рите са известни в цял Люксембург. Канят ги на различни участия, като с народните си носии и с танците предизвикват истински фурор. Фолклорните им изпълнения са вдъхновили белгиеца Люк Ленс, който дава мило и драго за българските хора в Брюксел. Посланикът ни Веселин Вълканов е категоричен - "Гайда" функционира като посолство на България. "Имаме невероятни традиции, за които е хубаво да знаят повече хора. Българите сме толкова хубави хора и сме направили толкова много, че ако ние не го представим тук, няма кой да го направи", обяснява Мила. "Извън България живее половината от мен. "Гайда" компенсира другата ми половина", признава Маргарита. "Аз не съм имигрант. Работя в чужбина, но с българи, на български и като българин. "Гайда" осмисля престоя ми тук", твърди Чавдар. "Гайда"-рите не се ласкаят, че ги сравняват с посолство. Достатъчно приятно им е да наричат клуба им просто работилница за българска култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай