България с рязко влошаване в свободата на словото

България с рязко влошаване в свободата на словото | StandartNews.com

Париж. България е паднала с 13 места в класацията на „Репортери без граници" за свободата на словото. В доклада за 2014 г. на международната организация страната ни се намира на 100-но място при 87 през миналата година и 34-о преди десет години.

 

Така България се нарежда на последно място сред страните от Европейския съюз. В доклада на организацията фигурират 180 държави. Преди България на 99-о място е Гърция, а след нас е размирната африканска държава Кот д'Ивоар.

 

По-напред в класацията са държави като Киргизстан, Бутан и Того. Съседите също ни изпреварват – Сърбия, Хърватия и Босна и Херцаговина. Най-свободни според „Репртери без граници", са Финландия, Холандия, Норвегия, Люксембург и Андора.

 

„България запазва статута си на най-ниско оценена държава от Европейския съюз, след като миналата година бе белязана от пет месеца протести и политическо напрежение. Журналистите редовно се оказваха жертви на насилие от страна на полицията по време на демонстрациите, които настоявяха за оставката на правителството", пише в доклада.

 

„Независимите журналисти и особено разследващите, са подложение на тормоз, който може да приема формата на палежи на автомобилите им", допълват от „Репортери без граници" и дават за пример случая с колата на журналиста от bTV Генка Шикерова.

 

Организацията отбелязва също, че в много демократични държави има влошаване на свободата на словото заради криворазбрана концепция за национална сигурност. 2013 г. беше белязана от продължаващия скандал с изнесените от Едуард Сноудън данни за масово подслушване. Това е причината и САЩ да паднат с 13 места в класацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай